Нито едно решение на правителството не е взето на базата на аргументите на Националния оперативен щаб, решенията за вземани неинформирано. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков пред журналисти, след като от Министерския съвет заявиха, че не разполагат с копие за водените протоколи от заседанията на Националния оперативен щаб (НОЩ).

4 пъти на ден дезинфекцират училищата, забраняват прегръдки на учениците

4 пъти на ден дезинфекцират училищата, забраняват прегръдки на учениците

Ще има и дезинфектант във всяка класна стая

Отговорът е получен от партия АБВ след официално изискана информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). От МС препращат въпроса към Министерството на здравеопазването.

"Тоест оказва се, че правителството е работило на тъмно. Тези хора са престъпници спрямо здравето на българските граждани. Те не разполагат с протоколите, аргументите и становищата на Националния оперативен щаб", каза Петков.

Той припомни, че НОЩ е назначен със заповед на премиера Бойко Борисов и липсва каквато и и да е логика на това, че питането на АБВ е препратено към здравното министерство.

"Всички българи трябва да са наясно, че според министър-председателя членовете на Националния оперативен щаб са някаква шайка, попаднала в Министерски съвет, която всяка сутрин тероризираше българските граждани, но самото правителство не е било информирано от становищата на Националния оперативен щаб", каза Петков.

"Нито едно решение на правителството не е взето на базата на аргументите на Щаба", коментира политикът, който е бивш вътрешен министър в Тройната коалиция.

Борисов изпрати Ананиев да оправя недомислиците в заповедите си

Борисов изпрати Ананиев да оправя недомислиците в заповедите си

Създаваме проблем с нашето недомислие, призна премиерът

От партията са запитали и на какво основание външният ни министър Екатерина Захариева подписа "Декларация на министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75-ата годишнина от края на Втората световна война".

"Една декларация, която извращава същността на освобождението на Европа от нацизма и е груб опит за пренаписване на историята", каза Петков.

Той обясни, че са запитали Министерския съвет има ли разрешение от правителството или на друг орган, за да подпише министърът на външните работи тази декларация.

От МС са отговорили, че правителството, не разполага с информация, но има данни за местонахождението.

"Тоест няма правителствено решение. Което означава, че външният министър е подписал тази декларация на самодейни начала. Това не е позиция на Българската държава. Нашите партньори трябва да знаят, че външният министър е спекулирал много грубо и е излъгал, че ангажира българската държава с този подпис. За да сме честни пред партньорите, ще изпратя този отговор на правителството на държавите, които са подписали", закани се Петков.

Той ще представи и на партиите в парламента този отговор. По думите му, заради тази ситуация настоящият външен министър Екатерина Захариева няма място в правителството.