Удължаването на ваканцията на учениците в София е заради повишените нива на заболяване от грип Б, но и заради разпространението на коронавирус в града. Това обясни Ваня Кастрева, началник на Регионално управление "Образование" в София пред БНТ.

Тя коментира какви са мерките срещу разпространяване на заразата в училищата. За спазването на изпълнението им ще отговарят директорите, които са получили заповед на Министерството на здравеопазването.

Мерките предвиждат всички площи в училищата да се дезинфекцират по 4 пъти на ден, тоалетните и коридорите ще се почистват след всяко междучасие, във всяка класна стая ще има дезинфектант, а учителят трябва да кани учениците да си почистват ръцете преди всеки час.

Училищата в София - в дистанционен, но перманентен контакт с учениците

Училищата в София - в дистанционен, но перманентен контакт с учениците

Трябва да изработят мерки, за да няма спад в усвояването на материала

Забранява се размяната на храни и напитки и по-близък физически контакт между децата и персонала - като например прегръдки и целувки между учениците.

Всеки директор на училище трябва да отчита конкретната обстановка и да преценява има ли нужда от маски в школото.

Ваня Кастрева обясни и какво става със зелените училища - за тях също се решава според обстановката, но засега забраната остава до около месец май-юни.

"Няма нищо драматично относно пропуснат учебен материал за учениците в цялата страна заради втората грипна ваканция", категоричен бе специалистът.

По думите й са възможни и още ваканции на отделни места по преценка на директорите във връзка със ситуацията с коронавируса.

Удължават грипната ваканция в София до 15 март

Удължават грипната ваканция в София до 15 март

Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на вход