Главният прокурор трябва спре да се държи като изпълнителен директор на ГЕШ ЕНД КЕРИ и присъдружната й фирма ГУШ ЕНД КЕРИ.

Такава препоръка отправи по време на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков и добави, че това поведение на главния прокурор придобива брутални размери.

Петков подчерта липсата на действия от страна на Главна прокуратура по серия закононарушения от страна на военното ведомство, за които АБВ сигнализира многократно и поиска обяснение. Друг пример за липса на реакция е сигнал до главна прокуратура по процедурата за изграждане на газопровода при Свищов.

"Вместо да започне проверка и да отстрани директора на "Булгартрансгаз", вместо да изземат компютрите, на другия ден, след като му предоставяме сигнала, сигналът е на бюрото на директора на "Булгартрансгаз". Да излезе главният прокурор да обясни колко струва такъв тип зависимост", коментира Петков и добави видимото прилагане отново на двойни стандарти и съучастие на главния прокурор в прикриване на престъпления. Така искането на оставката на държавния обвинител от страна на АБВ придобива все повече аргументи, каза още той.

Петков настоя главният прокурор да отстрани министъра на вътрешните работи заради скандалния случай с мъжа, който облича полицейска униформа и който стана по-известен с проявата си по рушенето на протестърските палатки пред парламента.

"Онзи, който с бухалката ходеше да размита палатките от Софийския университет, облича полицейска униформа. Има изрични текстове в Закона за МВР и в Наказателния кодекс, които много ясно казват, че човек, който си позволява такъв тип гавра и злоупотреба, подлежи на присъда от 1 до 6 години, в зависимост от преценката на съда. Министърът на вътрешните работи Терзийски трябва да бъде отстранен незабавно и да се направи проверка как тези хора, които отново се видяха от цяла България, имат достъп до полицейска униформа и снаряжения, защото те видимо имат такъв достъп. Това е нечувана по характер гавра с МВР. Очевидно е, че хора от МВР са ангажирани с тези хора. Трябва да е ясно, че ако за Борисов "Делта Гард" представлява обединение на ВИС и СИК, държавата е държава. Главният прокурор отстранява министъра на вътрешните работи, за да не възпрепятства разследването и започват незабавна проверка с изземания, арести и всичко, както се прави. Иначе е съучастник в нарушение на всички тези неща", допълва още Петков. 

Зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева пък отправи препоръка към енергийния министър - да не дава оценка кой човек е прост и кой е сложен. Повод за това стана днешното изявление на министър Петкова, в което тя обясни, че схемата за връщането на парите е особено сложна и хората не я разбират.

Ганчева подчерта, че подобно отношение е неприемливо и припомни, че АБВ многократно е сигнализирала ресорното министерство за това, че абсолютно лобистки целенасочено беше направено изменение в Закона за енергетиката така, че да не позволи българските граждани да усетят намаляването в цената на природния газ, а това да стигне само до близките до "Булгартрансгаз" фирми. Тя добави, че на Теменужка Петкова не й прави чест да става част от тази завера.

"Буди умиление фактът, че тя се спря напоително на историческото намаляване на цената на природния газ за България. Да, то е историческо, защото ще остане в историята на Републиката с това, че България последно от всички 8 държави в ЕС, за които се отнасяше решението на ЕК, намали цената на природния си газ. Всички българи платихме високите цени на газа и няколко изключително находчиви бизнесмени, включително 4 фирми, близки до г-жа Цветелина Бориславова, успяха да реализират 100 млн. лв. оборот, което може да се види по отчетите на "Булгартрансгаз", добавя Ганчева.

По думите ѝ са сигнализирали за това министъра на енергетиката няколко пъти. В анализите на дружеството, в предварителния междинен отчет на дружеството се казва, че има икономически и финансово изгодни сделки. След това икономически и финансово изгодни изчезвали и оставали само сделки.

Любомира Ганчева подчерта също, че Теменужка Петкова не е засегнала темата за увеличаването на цената на природния газ от септември с 15.2 %.

"Никой от нас не усети намалението на цената по сметките си, но всички ние сега ще заплатим увеличаването на цената на енергията. Тя вероятно не го усети, защото октомври някъде ще го усетим по сметките си, а тя знае, че по това време няма да бъде министър и няма нужда да коментира новите бомби, които са заложени в сектор "Енергетика", заяви Ганчева. 

Зам.-председателят на АБВ коментира и премиерската визита в Гърция.

"Вчера в Александруполис България си купи участие в проект с обречено бъдеще. Проектът, в който вчера българската държава официално се включи в Гърция, е в момента с 50 % натовареност на капацитета с нашето участие. Само за справка, има процент в Хърватска, който е резервиран на 100%, обаче ние там не участваме, странно защо ли. Аз предполагам, че е, защото в момента никой не може да обезпечи снимка на премиера с премиера на хърватската република", изтъкна Ганчева.

Според нея отново пари ще потънат в проект, без никаква нужда за българската държава и за пиар.

Ако премиерът Борисов си мисли, че по този начин ще успее да бетонира своето управление, този път няма да му се получи и това незнание, невежество и липса на компетентност трябва да спре да се пише на сметката на българския народ. Ние не можем да си позволим повече да плащаме за неговите екскурзии и неправомерни разходи, завърши тя.