Левите формации трябва да дадат ясен знак, че са готови да направят решителна стъпка към съвместен диалог. Това управление е престъпно и трябва да си ходи, призовава Румен Петков член на ИБ на АБВ. Той е категоричен, че държавата се ръководи без ясна визия за развитие и формиране на дългосрочни политики.

По думите му това ясно си личи и от последните действията на правителството, което през последните няколко седмици отпусна средства на редица институции, заобикаляйки всякакви правила.

"Проблемът е в начина, по който се отпускат тези средства. Това е грубо погазване на нормативната уредба и цинизъм. Не може в продължение на 6-7 месеца да обясняваш как няма да дадеш да се увеличат заплатите в МВР и после, един месец след като си приел бюджета на държавата за 2018 година, да кажеш "ето ви 100 милиона лева". Това е цинично управление на държавата и публичните средства. Този път синдикатите на МВР показаха, че имат и характер, и гръбнак, че ще си защитават интересите и то с пълно право. Но подходът "ето ви 100 милиона и млъкнете"...., така държава не се управлява", коментира той.

"Това не са политики. Пак не коментираме политики и трайни решения, а коментираме решения на парче. Днес, понеже от МВР са били по-речовити, хайде на МВР да дадем, утре - понеже от БАН провесиха в знак на протест черно знаме - хайде да дадем на академията", допълва Румен Петков.

АБВ не ревнуват, че социалистите почерпили идеи от предизборната им програма

АБВ не ревнуват, че социалистите почерпили идеи от предизборната им програма

Проданов определи Бюджет 2018 като бюджет на застоя

"Ако има разбиране, че този начин на управление на държавата е престъпен, че се разходват средства през главата на парламента, че средствата се отпускат в зависимост от това кой е по-гръмогласен, значи това управление просто трябва да си ходи. И тук ръководствата на левите формации трябва да дадат много ясен знак, че са готови да направят решителна стъпка за един съвместен диалог и за намиране на решения, ако щете най-малкото заради предстоящите евроизбори и тези за местна власт. За нас от АБВ диалогът е въпрос на осъзната необходимост", посочва той.

Във връзка с анализ на отношенията в лявото политическо пространство, Петков коментира, че "миналата седмица един от столичните клубове на БСП покани председателят ни Константин Проданов да изнесе лекция за бъдещето на левицата. И този диалог трябва да достигне до обществото, за да види то истинската, организирана алтернатива. Иначе ще продължим да гледаме как гласуват тези зависими 300-400 хиляди служители от държавната администрация, които зависят от ръката на когото трябва. Ще продължим да гледаме мачкането на бизнеса и как той се огъва, защото вижда, че няма друга алтернатива".

Опозиция в парламента няма, убеден лидерът на АБВ

Опозиция в парламента няма, убеден лидерът на АБВ

Проданов смята, че разликите в антикорупционните закони на ГЕРБ и БСП са козметични

"Корнелия Нинова не може сама да детронира ГЕРБ и аз мисля, че това се разбира - че БСП сама много трудно може да свали ГЕРБ от власт. За това приветствам такива действия като тези, които се направиха през последната седмица и през месеците преди това, защото те показват готовност за формиране на друго отношение, готовност за формиране на други взаимоотношения пред обществото, които да му дадат това така необходимо усещане за алтернатива", обясни Румен Петков.

По отношение на вота на недоверие, Петков счита, че той не е бил подготвен по най-добрия начин и е трябвало да бъде предшестван от широка обществена дискусия, включително и с участие на неправителствени организации.

Румен Петко изразява отношение и по темата с протестите, свързани с Пирин. Той подчерта, че те не са срещу изграждането на втори лифт в Банско, а срещу възможността за безразборно застрояване на планината. По думите му България трябва да развива всички свои туристически дестинации.

"Когато управлението на държавата съзнателно дели зимния туризъм на "Банско и всички други", няма как да очакваш, че ние ще станем туристическа дестинация. Не може да имаш курорти като "Боровец", който е на 120 години и да не го развиваш. Не може да имаш цяла Стара планина само с два влека, а да не забравяме и Витоша. Няма друга столица, която да има такъв разкош, какъвто има София, и в продължение на над 20 години да не го развиваш", обяснява той.

АБВ предупреди, че ще купуваме ток от Турция

АБВ предупреди, че ще купуваме ток от Турция

Оставяме енергийната ни сигурност да е в ръцете на Ердоган

Румен Петков призовава държавата да защити и развитието на енергийния сектор: "Всички държави на Стария континент са загрижени за енергийната си сигурност, само България, която даваше енергийна сигурност на Европа ги загърбва. Тук трябва обаче да подчертая, че при всичките ни критики към правителството, усилията на енергийния министър Теменужка Петкова заслужават да бъдат видени, оценени и подкрепени. Сега е момента и Народното събрание да отмени така наречения "мораториум" върху АЕЦ "Белене" и изпълнителната власт да завърши много бързо този преговорен процес, за който имаме зелена светлина от ЕК. Така България ще може да заеме своето достойно място чрез обезпечаване не само на своята, но и на енергийната сигурност на Европа".