Българският обществен и държавен интерес за пореден път е погазен пред отсъстващия поглед на поредния енергиен министър. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Думите му са по повод проведено вчера събрание на Управителния съвет на ICGB, на което, въпреки огромния обществен интерес от доставка на евтин азерски газ по неизградения в срок газопровод Комотини-Стара Загора, нищо не е станало ясно.

По тази причина Петков пита каква е съдбата на заявлението на строителя за нов график, както и тази на доклада на юридическата кантора относно основанията за налагане на неустойки (досега 23 дни - 2 млн. и 70 000 евро) и какви действия са предприети от ICGB. Ако не са предприети, ръководството в ареста ли е, или е на свобода, пита още той.

Владислав Панев: 20% по-ниска цена на газа, ако е внесен от Азербайджан

Владислав Панев: 20% по-ниска цена на газа, ако е внесен от Азербайджан

Той не подкрепя ядрената мощност при непазарни условия

Лидерът на АБВ посочва, че по първоначалния договор 20% от плащанията са се задържали като гаранция за навременно и качествено изпълнение. През ноември 2020 г. обаче тази клауза е била променена в ущърб на България. Петков пита кой е разследван за това и какви са резултатите от разследването, както и усвоена ли е банковата гаранция след неизпълнението на договора.

Какви са претенциите, предявени от нас по пропуснатите ползи - а те са грандиозни: 20 000 MW на ден или 2 000 000 евро на ден, изтъква той и настоява за отговор каква заявка трябва да даде "Булгаргаз" на азерите.

Петков е притеснен и за това какво губим от договорите за транзит, вкл. за дългосрочния до 2030 г.

"А се очаква министър Александър февруари да цъфне като една Теменужка в САЩ (важно е в каква компания, за да знаем кой как се е откупил). А Теменужка вече беше и знаем в каква компания и знаем, че резултатът е нищо, освен огромните командировъчни", заяде се Петков.

"Булгаргаз": Очакваме газовата връзка с Гърция да започне работа най-късно на 1 юли

"Булгаргаз": Очакваме газовата връзка с Гърция да започне работа най-късно на 1 юли

В противен случай може да се стигне до санкции