С изритването на финансовия министър Владислав Горанов, министър-председателя Бойко Борисов очевидно кляка пред Васил Божков. Това обяви председателят на АБВ Румен Петков във Варна, коментирайки рокадите в правителството.

Той обясни,че в продължение на месеци Борисов и Горанов са били категорични, че няма да отговарят на лица с повдигнати обвинения. Само ден обаче преди да бъде обявена новината, че финансовият министър ще бъде отстранен от длъжност, той е заявил, че няма никакви мотиви за оставка.

116 депутати гласуваха "за" рокадите в кабинета Борисов 3

116 депутати гласуваха "за" рокадите в кабинета Борисов 3

Владислав Горанов подаде оставка и депутат

"Един от мотивите, който премиерът сподели, бе свързан с това, че Горанов е от ДПС, а вторият мотив, който е същинският, беше, че трябва да му се търси отговорност за липсата на контрол в сферата на хазарта. Т. е. премиерът заявява много ясно следното - ето, г-н Божков, вината е някъде другаде, ако някой има да се занимава с теб, това не съм аз. Така, че тази поза - клекнал, готов на всичко, министър-председателя я показва и пред г-н Доган, преди това пред други хора, а сега я демонстрира по един много безскрупулен начин и пред г-н Божков", изтъкна Петков.

Лидерът на АБВ коментира и смяната вътрешния министър Младен Маринов, като я определи като "необяснима рокада".

"Маринов беше обвинен за случая "Росенец", а на негово място e издигнат директорът на Националната полиция Христо Терзийски , който пък беше в Росенец. От гледна точка на оперативното ръководство, именно това е човекът, който организира и разпореди всички действия на полицията. И действия, за които цялата отговорност носи точно той, да се прехвърлят другаде, е меко казано нелепо", коментира бившият вътрешен министър в правителството на Сергей Станишев.

Ремонтът на кабинета Борисов - 3: четирима министри си отиват

Ремонтът на кабинета Борисов - 3: четирима министри си отиват

Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов, но и Николина Ангелкова

По въпроса за третата рокада в кабинета - назначаването на Кирил Ананиев като финансов министър, Румен Петков е на мнение, че това била наистина добра новина за страната, защото Ананиев се бил доказал като човек, който подхождал изключително сериозно и отговорно при структурирането на бюджета.

"Този обаче, който наследява Кирил Ананиев - Костадин Ангелов, е човек с манталитет на изрод и демонстрира яко некадърност. На Цветница той каза дословно: "Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да Ви кажат, че могат да Ви дадат само 200 бройки? Ако това се наложи, да знаете, че имаме само 100 места в хладилните камери в болниците, т. е. общо 300". Край на цитата. Ами те досега жертвите в България с коронавирус са 330-340, а това г-н Ангелов го е казал на Цветница. Явно този човек не може да направи никакъв анализ на обективната здравната среда - предпоставки и последствия. И, вместо прокуратурата да му повдигне обвинение за насаждане на психоза и страх, той става министър на здравеопазването", подчерта още лидерът на АБВ.