Политическият диалог не е сладкарска витрина, но предстои на национално заседание коалиция "Български възход" да се вземе окончателно решение какво ще правят.

Във всички случаи обаче е необходим политически диалог, е убеден лидерът на АБВ Румен Петков. Припомняме, че на настоящите предсрочни избори АБВ се яви в коалиция с партията на Стефан Янев, напускайки досегашните си коалиционно партньори от "БСП за България".

Отказът от такъв са един политически инфантилизъм, който трябва да бъде оставен в миналото. Кой кого не харесва това са интимни въпроси, а намирането на решения е политическа отговорност, подчерта Румен Петков.

Янев готов на коалиция с ГЕРБ и ДПС за експертен кабинет

Янев готов на коалиция с ГЕРБ и ДПС за експертен кабинет

Всеки вариант на коалиция е приемлив, стига да изведе България от кризите, според Янев

Иначе според лидера на АБВ без съмнение една от основните задачи за следващия етап в работата на 48-ото Народно събрание е обсъждането на бюджета за 2023 г. В бюджета трябва да бъдат гарантирани три неща: социалните ангажименти на държавата (пенсиите и тяхното повишаване, заплатите и техният ръст и преодоляване на неправдата в енергийния сектор), получаване на средствата от ЕС и слагането на край на спекулациите за съдебна реформа от две от парламентарните групи за правораздаването.

За да се гарантират интересите на държавата, свръхпечалбата от ВЕИ-тата и от ТЕЦ-овете на Христо Ковачки и то със закон трябва да бъдат взети в полза на държавата и да бъде преразпределена на най-уязвимите групи. Законово решение задължително, за да не се създадат предпоставки държавата да не бъде осъдена, подчерта Петков.

АБВ съветва коалиция "Български възход" да настоява да се инициира създаването на Съвет по съдебната реформа, който да оцени днешното състояние и проблемите. Незабавно трябва да влезе в пленарна зала законопроект за изграждане на главна дирекция "Гражданска защита".

Винаги, когато се зададат избори партиите активно обсъждат изборното законодателство. Коалиция "Български възход" са готови да представят различни варианти, които сега да бъдат подложени на експертна политическа оценка, за да се отнеме възможността за спекулации с мотивите за приемането на едно или друго решение. Сегашното разпределение на мандатите не отговаря на реалното разпределение на населението, посочи Петков. Един от възможните изходи е национална листа за участниците в изборите и на тази база провеждането на предизборната кампания, всеки да определи своя фаворит със съответната политическа партия, предложи Петков.

Румен Петков запита каква е причината повече от 48 часа след края на изборите ЦИК да не обявява данните за избирателната активност? Как се стигна до загубата на 4 000 гласа точно от коалиция "Български възход", пита той. "Информационно обслужване" отказа достъп на ЦИК до изходния код за броенето, а сега се чакат флашките за повторното преброяване. Имаме безконтролна работа на "Информационно обслужване" в изборния процес, което го прави непрозрачен и поставя сериозни въпросителни относно технологиите за организацията и провеждането на изборите, предупреди лидерът на АБВ.

Румен Петков се надява, че веднага след структурирането на парламента ще започне дискусия по цялостната организация и провеждането на изборите.

Лява ли е вълната на "Български възход"?
Обновена

Лява ли е вълната на "Български възход"?

Макар и самият Стефан Янев да не определя партията си като лява, а консервативна