Леко движение се наблюдава в лявата част на политическия спектър.

Според екзитпола на "Маркет линкс" към 21 часа новосформираната партия "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев има 3.3%.

Останалите агенции обаче му дадоха с паралелното преброяване повече гласове и проценти, с което "Български възход" става вече парламентарно представена партия - от първи път на явяване на избори. В преброяването на "Галъп" на 100% "Български възход" влизат в Народното събрание с 4.7%, а пък "Има такъв народ" остават отвън с 3.5%. 

Стефан Янев е доволен от резултатите на "Български възход"

Стефан Янев е доволен от резултатите на "Български възход"

Той припомни "червените си линии", но не коментира с кои партии не би работил

Според изледванията на агенцията "Български възход" черпи гласове именно от "Има такъв народ" (5%), но и от "Продължаваме промяната" - дори повече 7%. 

Част от гласове на БВ вероятно са бивши военни, което е логично тъй като Стефан Янев е офицер от резерва и бивш секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев. На тези избори "Български възход" се явява в коалиция с АБВ с лидер Румен Петков, която миналата година беше в коалицията "БСП за България". Самият Стефан Янев заяви, че възгледите му не са леви и ситуира партията си в консервативния сектор. 

Третата, не малка част от избирателите на БВ вероятно е обединение на някои от подкрепилите "Русофили за отечеството", които на изборите от 14 ноември 2021 г. спечелиха 0.26%, заедно с част от поддръжниците на "Атака", които имаха 0.46% на вота от 14 ноември, БНО с 0.09%, "Воля" с 0.27%. Вероятно и поддръжници на МИР, които спечелиха 0.15% може да са подкрепили формацията на Стефан Янев.

Напълно възможно е формацията да е подкрепена и от гласоподаватели, разочаровани от БСП, макар левицата към момента да повтаря резултатите си от 14 ноември 2021 г.

Военният опит на Янев може да е привлякъл симпатиите, макар и минимални, на една от най-малките, незабележими партии - "Бригада", която имаше 0.04%. 

Интересно е и мнението на Стефан Янев по актуалните въпроси в международен план. Припомняме, той бе сменен като военен министър от кабинета на Кирил Петков, защото в началото на нахлуването на Русия в Украйна той не използваше термина "война", следвайки условията на международното право и правилата на военната терминология.

В студиото на БиТиВи на въпрос: "Да даде ли България оръжие на Украйна", той каза - "Да се държим отговорно. ЕС да има начин на поставяне на въпросите - солидарно, но и твърдо. Агресорът е Кремъл, Путин, но не руският народ. Санкции - да, но засягащи руски народ - не".

Той даде пример, че и по време на СССР беше забранено на руските хора да отидат на Запад. Тези хора жертва ли са, запита Янев и каза, че сега им се ограничава възможността да пътуват.

Според Стефан Янев при газовата криза въпросът не е за преговаряне за природен газ, въпросът е за преговори за възможното спиране на войната.

"Основният признак за започване на войната е обявената мобилизация. Тази война може да ескалира във всяка една посока. Отговорното политическо действие е да предотвратим сериозна катастрофа и ескалиране на войната в Европа, а и на глобално ниво", каза Янев.

Според него ограничаването на войната може да стане със силно лидерство на ЕС. "ЕС се държи като второстепенни играч. Нагледахме се на провалени съюзи, не може страна-членка да се държи така", каза Янев.

По думите му веднъж страната ни е платила с обезценяване на активи, с деиндустриализация. "Втори път в рамките на едно поколение не можем да си го позволим. Да работим за силна България, силен ЕС", призова Стефан Янев.