Поисках оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, когато левицата беше трета на изборите - сега е на пето място. Левицата беше в тежка спирала от загуби, партията трябваше да покаже, че разбира какво се случва и да предприеме действия - отказа три пъти, сега се готви пак да го направи. Това коментира пред бТВ служебният министър на правосъдието и член на БСП Крум Зарков пред бТВ.

Най-голямата и важна партия в България, която трябва да защитава голяма част от обществото, е на пето място, това е място, което не отговаря на нейната мисия и нейните членове не заслужават това, смята още той.

Зарков добави, че му е тъжно за БСП. "Не може въпросите да се решават с абсолютен инат под маската на твърдост и безхарактерност, прикрита под маската на лоялност. Всички, които се нуждаят от лява политика, не заслужават това", каза той.

Събота е последен шанс за БСП - да се покажат тези, които имат характер. В партията има много хора, които са способни да заменят лидера на БСП, смята той. Зарков отказа да каже дали ще се яви отново като кандидат-председател на левицата.

Искат оставката на Нинова в БСП

Искат оставката на Нинова в БСП

Събрани са над 70 подписа за свикване на пленум на партията

Социалистът коментира и работата на служебното правителството и че очаква да се състави кабинет след вота на 2 октомври.

От своя страна Атанас Зафиров коментира резултата на изборите - причината за него е ниската избирателна активност. Имаме същия брой депутати като в последния парламент, каза той. На въпроса за отговорността - той препрати към събота към Националния съвет на БСП.

"Явно в кампанията с избирателите не сме успели да обясним постигнатото последните 6 месеца", предвиди Зафиров. Взето е решение да не се подават оставки, а предстои анализ на слабостите, за да се отстранят, съобщи социалистът. Няма да водим разговори с ГЕРБ и ДПС, няма да се крием зад експертни правителства - обяви той. Зафиров обаче уточни, че БСП ще се включи в разговори за коалиционно управление, като остава твърдо зад позицията Кирил Петков да не е премиер.

След това Крум Зарков съобщи, че ще вкара в парламента промени в Закона за личния фалит, които предвиждат процедура, по която доброволно да се съберат всички вземания на едно място и да се организират нещата така, че да получи втори шанс. Той засяга добросъвестни длъжници, които се съдържат чрез презумпция в законопроекта.

МП с нов законопроект защитава длъжниците, а не хитреците

МП с нов законопроект защитава длъжниците, а не хитреците

Останали сме единствената страна в ЕС без закони за фалита на физическите лица

Решението за опрощаване на задължението ще идва от съда, интерес имат и кредиторите, които ще имат ясни начини, по които да предявят исканията си.

По думите на Зарков предстои още законопроекти да се внесат в НС, за да се приеме транш от Плана за възстановяване и устойчивост на стойност над 700 млн. евро.

"Готови са и Закон за противодействие на корупцията, за правната помощ и така служебното правителството свършва работата си в срок", каза той. Крум Зарков призова новите депутати да изберат нови членове на ВСС.

Нинова: Оставка - Не!

Нинова: Оставка - Не!

Резултатът ни не е добър, но не драматизираме от това, обясни тя

Да не товарим БСП с всичко, което се случва в държавата. Това призова в ефира на Нова телевизия Кристиан Вигенин.

Всички коментари сега били сметка без кръчмаря. Кръчмаря днес е ГЕРБ, каза социалистът и изтъкна, че очаква да чуе позицията на победителя.

Левицата няма да промени принципната си позиция за коалиция с ГЕРБ и ДПС. Социалистите няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, стана ясно от думите му. За Вигенин ГЕРБ все още са в изолация. Те ще трябва да положат много усилия, за да намерят съюзници, по думите му.

Теоретично сигурно съществува вариант БСП да подкрепи правителство, изтъкна социалистът. Такъв кабинет обаче изключва ГЕРБ и ДПС. Дори подкрепа от "Възраждане", но без участие на техни хора е приемлива.

Иначе за левицата резултатът от вота не е провал. Негативите на коалиционните партньори се отразили и на червените, според Кристиан Вигенин.