Очаква се окончателните резултати от изборите да бъдат обявени до четвъртък. Това заяви по време на брифинг доц. Цветозар Томов от ЦИК.

Тогава ще стане ясна и точната избирателна активност.

По негови думи данните досега сочат, че гласувалите са малко над 2,5 млн. души.

Това са парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от всички проведени от 1989 г. насам, обобщи Томов.

От ЦИК очакват до края на деня да получат резултатите от всички секции. След това следва повторно въвеждане на данните и други етапи на обработка, които могат леко да се отразят на резултатите на партиите. По тази причина Томов отказа да коментира засега кои партии влизат в следващия парламент.

48-ото Народно събрание ще приюти седем партии

48-ото Народно събрание ще приюти седем партии

ГЕРБ е първа политическа сила, "Български възход" ще замени ИТН

"Тази нощ мина сравнително безболезнено. Нямаме нито една секция, от която да има риск да не вземе днес резултатите", отбеляза той.

По негови думи, ако данните от преброяването бяха обявени по-рано от НСИ по-рано, това е щяло да се отрази на разпределението на мандатите в избирателните райони.

Припомняме, тази сутрин Националният статистически институт обяви резултатите от последното преброяване на населението у нас. По тази причина за разпределението на мандатите на изборите са използвани данните от предишното преброяване на НСИ.

Томов посочи, че след като вече има нови данни за броя на населението, вероятно ще се наложи ЦИК да преразгледа разпределението на мандатите преди следващите избори.

МВР: 135 сигнала за нарушения са получени в изборния ден

МВР: 135 сигнала за нарушения са получени в изборния ден

Образувани са 6 досъдебни производства