Официално стана ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да е депутат. ЦИК одобри подадено от него заявление, с което той се отказва да бъде посочен като избран за народен представител от два района - в София и Пловдив, съобщи БНР.

Иван Грънчаров от листата на ГЕРБ-СДС в 11-ти МИР Ловеч също няма да бъде обявяван за избран за народен представител. ЦИК одобри и подаденото от него заявление, което размества листата на коалицията, тъй като и поставеният под №3 Иван Миховски също отказа да е депутат. В Ловеч коалицията ГЕРБ-СДС спечели 2 депутатски места.

Бившият министър на транспорта Николай Събев, който водеше листата на "Продължаваме промяната" в Русе, също се отказа да е народен представител, а заявлението му бе прието от ЦИК. От негово изявление, разпространено от ПП, става ясно, че Събев се оттегля от политическата сцена, но остава "част от отбора" и е насреща, за да помага.

Припомняме, че отказът от депутатското място за Борисов е обичайна практика, като той положи клетва за народен представител единствено след предсрочните избори през 2013 г., когато ГЕРБ върна мандата след като не събра подкрепа за съставяне на правителство и управлението на страната бе поето от кабинета "Орешарски", съставен от представители на БСП, ДПС и независими експерти. Само през миналата година Бойко Борисов се отказа три пъти от мястото си в парламента - след редовния вот на 4 април, както и след извънредните избори на 11 юли, а също и след предсрочния вот на 14 ноември.

Във вторник председателят на победилата в парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. партия ГЕРБ заяви готовност не бъде кандидат за премиер в името на успешното съставяне на коалиционен кабинет с първия мандат. "Не искам да съм нито министър, нито депутат, нито премиер. Моята морална победа е това, че ГЕРБ стана първа политическа сила", посочи той.