Бившият вътрешен министър Румен Петков ще сезира министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за далавери в "София тех парк" във връзка с проектирането и строителството на обекта. Това съобщи самият той в Нова телевизия.

Според него поръчката за проектиране и строителство се бави умишлено, защото се подготвя за съпруга на началника на кабината на президента Росен Плевнелиев и служебен вицепремиер Екатерина Захариева.

"Сезирам министъра на икономиката, че управителят на технопарка госпожа Панайотова е задържала месеци наред обявяването на тези обществени поръчки", каза социалистът.

Цялата гилдия бучи, че проектът се прави от съпруга на госпожа Захариева, която беше служебен министър", смята Румен Петков.

Той обясни, че първоначално поръчката е била разделена на две - за проектиране и строителство, докато сега се събират в една - на инженеринг за 47 млн. лв. Петков предупреди, че заради забавените обществени поръчки рискуваме да бъдат загубени 100 млн. лв. от еврофондовете, от където идва финансирането на "София Тех Парк".

Финансирането е по линия на ОП "Конкурентноспособност". Директорът на парка Елица Пайотова е кадър на президента Росен Плевнелиев, според бившия вътрешен министър в кабинета на Сергей Станишев.

Тя е била изпълнителен директор на "Бизнес парк София". По същото време пропърти мениджмънта на бизнес парка се е осъществявал от фирма на Иво Прокопиев. Наскоро икономическия министър Драгомир Стойнев коментира, че по проекта за "София тех парк" се харчат пари само за командировки. Стойнев смени двама от 3-членния директорски борд, като от старото ръководство остави на поста единствено Елица Панайотова.