"Новината", че ни трябва отново разрешение, за да строим АЕЦ "Белене", е фалшива. Това обяви председателят на АБВ Румен Петков пред БНТ, коментирайки твърденията на десни политици, че страната ни няма нужда от "Белене" и че централата няма да получи разрешение от Брюксел.

"Защото ние имаме мандат от Европейската комисия за строителството на централата и това, че трябва да се легализира новият потенциален инвеститор, не е повод да се тръгне по процедурата наново", твърди Петков.

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

"АЕЦ "Белене" няма да бъде построена, но може да откраднат пари, предупреждава евродепутатът

По думите му, в момента внасяме ток, вместо да изнасяме, както сме правили десетилетия наред, като положението с газа било същото и сме били изправени пред унизителната перспектива да си купуваме руски газ от Турция и да си внасяме електроенергия от руски реактори, които се строят също в Турция.

"Това са политически престъпления срещу нашата държава", отсече Петков.

Според него същите хора, които сега атакуват АЕЦ "Белене", поддържали тезата, че "Турски поток" не може да се реализира технически, но газопроводът е факт, а страната ни пропусна възможност за евтин газ и транзитни такси от пренос за милиарди лева.

Петкова: Месеци, а не години, би отнело одобрението на ЕК за АЕЦ "Белене"

Петкова: Месеци, а не години, би отнело одобрението на ЕК за АЕЦ "Белене"

Разполагаме с много добре развита газопреносна инфраструктура, увери министърът

"Ние от АБВ искаме България да каже: "Край на този нихилизъм". Искаме страната ни да спре да се съобразява с всякакви чужди интереси. Днес българските власти, с цялата си енергия и воля трябва да кажат, че националният ни интерес ни задължава незабавно да преминем към всички действия, гарантиращи необратимостта на проекта "Белене". Също така незабавно трябва да си гарантираме отклонение на "Турски поток" да премине през България, но и да започнем преговори за пряка доставка през страната ни към Европа на природен газ от Русия", настоя лидерът на създадената от бившия президент Георги Първанов партия.

Експерт: Еуфорията около „Турски поток 2“ е прибързана

Експерт: Еуфорията около „Турски поток 2“ е прибързана

Според тиражираната информация, той нарушава изискванията на ЕС…

Той коментира и тезите, че в изграждането на АЕЦ "Белене" може да се включат и някои от партньорите на България на Балканския полуостров. По думите му, държавата трябва да направи всичко възможно да не допусне за пореден път отлив на инвестиционен интерес към "Белене" под давлението на външни и повлияни от тях вътрешни фактори.

Процедурата за АЕЦ "Белене" ще мине през 9 етапа
Обновена

Процедурата за АЕЦ "Белене" ще мине през 9 етапа

Сред подалите писмен интерес са китайска, френска и корейска компания

Петков заяви още и че страната ни не трябва да се поддава на внушения отвън и да става жертва на двойните стандарти, които определят "Северен поток" като икономика, а "Южен поток" - като зависимост.

Той обяви, че кампанията на АБВ за изборите за Европейски парламент през май догодина започвала с призива: "Не на двойните стандарти и за сваляне на санкциите срещу Русия." Защото ние например загубихме огромни пазари заради тези санкции."