Часове след като енергийният министър Александър Николов обяви, че се води война срещу енергийната политика на страната, лидерът на АБВ Румен Петков излезе с позиция, че Николов дължи ясни отговори на обществото.

Заплашени сме "Булгаргаз" да сключи договор за доставка на 500 млн. куб. м. втечнен газ на изключително висока цена, пише в становището на партията. И всички действия, които се предприемат през последния месец по енергетиката, ни карат да се плашим, че някой иска да съсипе "Булгаргаз" в този му вид, за сметка на доставка на скъп газ за икономиката. Казвам го сега и ще го повторя, когато една шайка безбъдници тръгнат за "оттатък".

Подобно становище изрази и бившият шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Според Петков на 3 февруари (четвъртък) от 9 часа сутринта новото ръководство на "Булгаргаз" управлява компанията (някой го е излъгал, че са влезли чак в петък).

От "Булгаргаз" опровергаха информацията на Румен Овчаров за продадени 60 000 мгв/ч газ

От "Булгаргаз" опровергаха информацията на Румен Овчаров за продадени 60 000 мгв/ч газ

Продали са 37 000 мегаватчаса

Той задава следните въпроси:

  1. Кой и как определи цената от 150 лева на мегаватчас (за сведение на премиера, за първи път в света цял ден на борсата цената е една и съща - 150 лева на мегават)? И някой трябва да обясни този феномен.
  2. Остава впечатлението, че купувачите са определяли цената, а не продавачите. Това също е лесно проверимо и очаквам с нетърпение и надежда да бъда опроверган.
  3. Защо не насищаме хранилището в Чирен, а продаваме нашия евтин газ на братята румънци (газът в България е най-евтин в Европа - 55 евро на мегаватчас, в Румъния достига 100 евро на мегаватчас. Кои са милионерите, това знае министърът и новият шеф на "Булгаргаз").
  4. Министърът потвърди, че източват "Чирен". Защо не промени заявката за съхранение, а позволи източването? Къде е програмата за съхранение при извънредни ситуации, с които ни плашат постоянно, в т.ч. и на първо място министър-председателят?
    АП: Какво ще стане с енергетиката на Европа, ако Русия нападне?

    АП: Какво ще стане с енергетиката на Европа, ако Русия нападне?

    Москва разчита на износа, но в САЩ сенатори се притесняват от увеличение на цените у дома при по-голям американски износ

Румен Петкова е категоричен, че отговорите трябва да бъдат дадени от правителството. Той изтъква следните факти:

28 януари, петък, по общественодостъпна информация от газов хъб "Балкан" имаме продадени всичко под 6000 мегаватчаса. Понеже министърът се колебае между мегават и мегаватчаса, това е 570 500 м2 газ. Т. е. излишъците от тогава, до следващия петък, са се увеличили десет пъти.

2 февруари са продадени 2000 мегаватчаса.

3 февруари - встъпването в длъжност на новото ръководство - са продадени 10 000 мегаватчаса на газов хъб "Балкан".

4 февруари - 12 000 мегаватчаса.

5 и 6 февруари - по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста печалба 1,8 млн. евро).