Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи. Все повече се призовава за ново съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред.

Борисов: Съединението е голяма и справедлива победа

Борисов: Съединението е голяма и справедлива победа

Премиерът поздрави българите за днешния празник

Трябва да се разделим с беззаконието, арогантността и апатията, да отхвърлим нихилизма, да осъзнаем, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни. Това каза в тържественото си слово президентът Румен Радев на площад "Съединение "в Пловдив по време на тържественото честване на 134-годишнината от Съединението на България.

Държавният глава цитира думите на министър-председателя Петко Каравелов от 1885 година: "Направихме каквото можахме и колкото можахме. Сега можем да чакаме съда на историята". На седмата година от обявяването на свободата българите са показали, че няма да чакат Великите сили да се съберат, за да чакат съдбата си.

Фандъкова зове да не се делим, а да си припомним историята

Фандъкова зове да не се делим, а да си припомним историята

Самите ние трябва да вършим най-важната работа за България, вярва тя

Нашите предци продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. В онзи миг политиците ни са съумяли да бъдат на висотата на народа, каза още Радев. Днес търсим гордост в миналото и често забравяме своя дълг пред настоящето и бъдещето.

По традиция Огънят на признателността беше запален на площада. Почетена беше паметта на княз Александър Батенберг, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, Иван Андонов, майор Данаил Николаев, пор. Въльо Стефанов, майор Райчо Николов, Продан Тошков, Димитър Матевски и други участници и организатори на Съединението на страната ни.