Няма пряка заплаха за националната сигурност от конфликта в Близкия изток. Този извод направи първото от близо две години заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Президентът благодари на партиите, които са се ангажирали с темата. Всички участници изразиха своята загриженост от ескалацията на напрежението в Близкия изток, обяви Румен Радев след заседанието. КСНС настоява за деескалация на напрежението. Необходимо е незабавното прекратяване на бойните действия, подчерта държавният глава като родните политици настояват за мирен изход от кризата.

Към момента няма пряка заплаха за страната ни, обяви Радев.

Влошената среда за сигурност предизвиква рискове, които изискват ответни действия, продължи обаче Радев и изброи възможни рискове - миграционен натиск и извършване на терористични атаки са основните Затова и на КСНС има съгласие за вземане на превантивни мерки.

КСНС е решил да продължат усилията за евакуация на българските граждани и на похитените моряци. Изпълнителната власт трябва да предприеме действия срещу евентуални терористични актове в страната, както и срещу дипломатическите ни мисии. Трябва да се вземат допълнителни мерки за охрана на държавата граница. Ще се засили съвместната работа с партньорски служби. Трябва да се извърши преглед и евентуална актуализация на националния план за противодействие на тероризма, както и да се направи анализ на икономическите рискове за страната.Това са критични, аварийни мерки, според държавния глава. Но има съгласие върху тях. Само един член на КСНС е бил против.Трябва да отчитаме в какъв регион се намираме, предупреди Румен Радев. Ние сме в центъра на по-широк регион на нестабилност, заяви държавния глава, поставяйки България на картата.

Гарантирането на сигурност в свят на динамика на геополитическите процеси е основна грижа на държавата, по мнението му. Направен е панорамен преглед на елементите от системата на сигурност на днешното заседание на КСНС. Службите оперират в кадрови дефицит, отчете президентът. Оборудването е остаряло, а в същото време трябва да предоставят изпреварваща информация и действия. Подобни са изводите за дипломатическата служба. МВР също има кадрови проблеми особено в охраната на държавната граница. Все още на част от границата с Турция липсва ограда и техника.

Тревожен е отлив на кадри във въоръжените сили, отчете още президентът. Той припомни на колко заседания на КСНС за констатирани тези дефицити. Трябва да преосмислим отношението си към националната сигурност, каза държавният глава, обяснявайки, че увеличението на заплатите в армията са добро решение, но не и панацея. Позовавайки се на Основния закон, който и цитира, Румен Радев открои нуждата от законодателство, което да сложи рамка и да позволи на всеки български гражданин да изпълни дълга си по защита на Отечеството.

КСНС заседава за рисковете от криза в Близкия изток

КСНС заседава за рисковете от криза в Близкия изток

Кои представители на парламентарни партии се отзоваха?

На КСНС има съгласие законодателят да работи по закон за защита на отечеството, така че всеки български гражданин да може изпълни задължението си към родината , както е посочено в Конституцията, обяви Радев, без да изрича обаче термин като наборна служби или казарма.

След това изявление постави акцент върху нуждата от оборудване на армията и с немащабни средства и обществени поръчки, като дронове, системи за наблюдение и радиолектронна борба. Румен Радев призова да се вземе пример от войната с Украйна.

Средствата за отбрана вървят към 2,5% от БВП, но това не трябва да става за сметка на други системи, според държавния глава.

Инвестирането в сигурност има своята цена, изтъкна той, като посочи, че без сигурност няма държавност.

Възраждане не са съгласни с констатациите на КСНС. Според лидера на Възраждане Костадин Костадинов има заплаха за националната сигурност. Но тя не е толкова близка. Има опасност за световния мир. Тези позиции изрази той след заседанието на КСНС.

В тази война нито едната, нито другата страна ще отстъпи, категоричен бе той. Позицията на Възраждане не била антиизралеска, а промирна. Костадинов видя двуличие по отношение на позицията ни за Украйна и сега. За Близкия изток се говорело , че трябва да сме деликатни и дипломатични, дори умерени. И в двата случая става въпрос за агресия, каза той.

Държавните органи ще трябва да вземат мерки поетапно. Това каза Тошко Йорданов от ИТН. Не трябва да се всява някаква паника, категоричен бе той. Степента на заплаха е сравнително ниска, заяви депутатът. По отношение на националната сигурност само се говори, но нищо не се прави, според него. Той иска предварително съгласие по някои мерки.

По думите му изключително ниски са заплатите във Външно министерство и ДАНС. В момента отбранителната ни индустрия е в ситуация, както той се изрази " да ходим да палим свещи".

И утре евакуират българи от Ливан
Обновена

И утре евакуират българи от Ливан

Потенциален риск от миграция има, но към момента потоците са ниски