Крайно време е да се потърси отговорност от политиците, които, преследвайки користни политически интереси, с решенията си рискуват живота и здравето на българските военнослужещи.

За това призова президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос във ВМА.
Там държавният глава бе на посещение при пострадалия в снощната катастрофа с вертолет Ми-17 Алексей Каменов.

Припомняме, около 20:30 часа в понеделник, 11 юни, при изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово губи височина и пада от около 30 м.

Пострадалият в катастрофата с хеликоптер в стабилно състояние

Пострадалият в катастрофата с хеликоптер в стабилно състояние

Лобизмът убива, заяви президентът Румен Радев при посещението си във ВМА

Президентът подчерта, че решаването на проблемите с модернизацията на армията изисква отговорно държавническо мислене и адекватни действия. "Рискът от тези политически решения носят военните, затова казвам, че лобизмът убива", заяви Румен Радев.

Властта отговори на Радев: Правителство не се уволнява с интервю

Властта отговори на Радев: Правителство не се уволнява с интервю

Президентът да каже за или против програмата за саниране е, зове Николай Нанков

Президентът припомни, че многократно е призовавал за се вземат мерки за модернизация и поддръжка на старата техника, за купуване на ново въоръжение, както и за демотивацията на летателния състав.

Военните ни пилоти летят 10 пъти по-малко в сравнение с колегите си от НАТО

Военните ни пилоти летят 10 пъти по-малко в сравнение с колегите си от НАТО

Командирът на ВВС предполага, че вертолетът е бил технически изправен

Също така държавният глава припомни, че по темата е правил три Консултативни съвета за национална сигурност.

Държавният глава апелира да няма политически спекулации, защото от утре останалите пилоти ще продължат да летят. По думите му министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това, не може да направи.

"Както виждате, мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия, върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони изтекоха, вместо да отидат за ремонт на техника, въоръжение и за подготовка, те пак отидоха за саниране", заяви държавният глава.

По думите на Румен Радев след забавянето на проектите, ще отнеме поне още две години, за да се реализират, което ще оскъпи офертите. "Това означава повече средства, вложени в стара техника, която няма съвместимост и способности и по-малко средства за подготовка", каза държавният глава.

Президентът добави, че се отдалечаваме от възможностите, които трябва да имаме. "Рискът от тези политически решения носят военните, затова казвам, че лобизмът убива", посочи Румен Радев.

Румен Радев изрази съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите авиатори.

Симеон Николов: Беше време инцидент с МИ-17 да се случи

Симеон Николов: Беше време инцидент с МИ-17 да се случи

В парламента не правят разлика между танк и гаубица, но гласуват парите за въоръжение

Като бивш командващ ВВС Радев заяви, че летците са хора, които са се посветили на тази професия и за разлика от други в държавата, са осъзнали своя дълг към българския народ и го изпълняват най-отговорно.

Днес държавният глава Румен Радев ще посети и авиобаза "Крумово", където ще разговаря с командния състав на авиобазата и на Военновъздушните сили.