"През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческата амнезия и загуба на идентичност. Това е критичен и рискован исторически момент".

Това каза президентът Румен Радев в речта си на връх Шипка по повод 141-ата годишнина от Шипченската епопея, информираха от администрацията на президента.

Според него предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на възрожденците: отворен към света, но уверен в своята сила и достойнства, убеден е държавният глава.

На Шипка всички вие преподавате урок по история на цяла България. В последните десетилетия немалко бе сторено, за да бъде изтрита и пренаписана тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време.

"Както и преди няколко месеца, в мартенския сняг, тук отново сте хиляди. И както Вазов казва, с вашето присъствие на този легендарен връх, вие "строшавате на клеветата зъбът". И това не е празен патос, защото залогът на нашата почит към истината и историята, уважаеми дами и господа, е нашето достойнство", каза Радев.

Той цитира думите на Иван Вазов за връх Шипка: "див, чутовен връх, на който шепа български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България". И днес хиляди сънародници от четирите краища на Родината отново сте тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал, посочи президентът.

Словото си Радев завърши с думите:

"Вечна памет за героите на Шипка!

Да живее България!"