По пътя на модернизацията на българската армия няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Съвременното въоръжение ни е крайно необходимо, но то трябва да се придобива при рационални, ясни критерии и процедури и при единен подход към видовете въоръжени сили.

Настояването на президента Румен Радев намери място официалното му приветствие по случай 6 май - Денят на храбростта и празника на българската армия.

Решенията ни за националната сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои винаги човекът и войнът - неговата професионална подготовка, кадрово развитие и социален статус, подчерта държавният глава.

Борисов отпрати критиките на президента Радев към Путин

Борисов отпрати критиките на президента Радев към Путин

Какво съм уплашил и кой, пита премиера, който давал всеки ден личен пример

И в най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на отечеството, преминала през много изпитания, извоювала бляскави победи, изградила легендарни пълководци, каза Радев.

По думите му българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност и се утвърди като символ на държавност и доблест. Живеем във все по-безпокоен свят, в който сигурността и суверенитетът ще чертаят бъдещето на нацията. След десетилетия на експерименти, на съкращения и недоимък българската армия е поела дългоочаквания път на модернизация, посочи още Румен Радев.

Президентът констатира, че днешният 6 май е по-различен - няма да има парад и гражданите няма да видят своята армия на площада и в небето, но "нашите военнослужещи отново са на своя пост и ще демонстрират своите умения". "Нека да бъдат уверени, че нашата признателност към тяхната рискова дейност и високоотговорна мисия е искрена и непреходна", призова президентът.

Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин - онзи, който изрича истината и не се примирява с несправедливостта и произвола, апелира Радев.

Съвременните отбранителни способности са немислими без войниците, сержантите и офицерите, носещи завета за обединена, силна и благоденстващата България. "Уважаеми военнослужещи, благодаря ви, че независимо от предизвикателствата продължавате да отстоявате каузата "България" с професионализъм и всеотдайност. Нека Свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа и на вашата десница", пожела държавният глава. Държавният глава благодари и на ветераните и на хората от запаса и резерва за достойната им служба в редовата на армията. "Вашето себеотрицание и преданост към родината трябва да бъдат пример за следващите поколения."

"Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Нашата вековна история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни. Нека днес в този светъл за всеки българин празник отдадем признателност към нашата армия", каза Румен Радев и призова да не забравяме, че сме в дълг пред онези, които са влизали безстрашно в бой и са отдавали живота си за свободата и достойното бъдеще на своя народ.

Снимка 478393

Източник: пресцентър Президентство

"Скъпи млади българи, на този празник се обръщам към вас, защото вие сте призваните да направите решителни крачки и да сбъднете идеала за модерна и достойна България. Вие ще трябва да успявате там, където днес не успяваме. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вашите вени тече кръвта на поколения храбри българи. Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените", каза в словото си президентът.

Той поздрави българските граждани с празника и пожела здраве, мир и благополучие. "Нека всяко изпитание, през което преминаваме заедно ни направи по-човечни, силни и сплотени. Бъдещето на България зависи от нашата мъдрост, но и от нашата дързост и задружни усилия. Честит ден на храбростта", завърши речта си Румен Радев.

Снимка 478392

Източник: пресцентър Президентство

По-късно през деня президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев положи цветя пред Паметника на Незнайния воин на пл. "Свети Александър Невски".