Очаквам българската държава да подкрепя още повече тази индустрия чрез облекчени условия за производства и стимулиране на реализацията на продуктите.

Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на международната отбранителна изложба "Хемус 2020" в Пловдив.

Повод за думите му е информацията от вчера, че от Министерството на отбраната са изпратили запитвания за още осем изтребителя F-16 Block 70 до корпорацията "Локхийд Мартин". При откриването на отбранителното изложение над Пловдив прелетяха хеликоптер Ми-17 и два американски изтребителя F-16.

"Очаквам също така, че Министерството на отбраната след дълги години на тежки финансови ограничения ще се обръща все повече към родната отбранителна индустрия. Особено съм радостен от факта, че се разширява участието и на българските институти, научни звена и организации", каза Румен Радев в словото си.

Нинова иска Борисов и Каракачанов да обяснят за новите Ф-16

Нинова иска Борисов и Каракачанов да обяснят за новите Ф-16

Тя пита дали новите пет милиарда лева заем са за тази сделка

От своя страна военният министър Красимир Каракачанов изтъкна, че основната цел в проектите за модернизацията на Българската армия е включването на български фирми. Това ще допринесе за развитието на българската оръжейна индустрия, каза Каракачанов.

В отбранителното изложение участват 90 фирми, представени са 18 държави. Част от тези фирми предлагат и оборудване за модернизация на Българската армия.