Организацията на обединените нации не е перфектен инструмент за разрешаване на кризи в международен план, но няма друг по-добър от него. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Женева след двустранни срещи в сградата на ООН в Женева. Президентът е в Швейцария за участието си в 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека.

Според него държавите-членки трябва да укрепят механизмите на ООН, защото това е основният форум за тези тежки проблеми. С генералния директор на Службата на ООН в Женева Майкъл Мьолер обсъдиха миграцията и бежанците. Двамата разговаряха за тенденцията за справяне с глада, негативните ефекти от глобализацията, горещите и замразени конфликти.

Президентът дискутира и изграждането на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, предложен още преди година и половина, но неподписан. Румен Радев, очаква по-активни действия от българското правителство в подкрепа на научната инфраструктура и развитието на световна наука в региона.

Декларациите за правата на човека не са закони и затова се нарушават често

Декларациите за правата на човека не са закони и затова се нарушават често

Според д-р Румяна Динолова от НЦОЗА механизмите за справяне с нарушенията са слаби

С върховния комисар по правата на човека Мишел Башле президентът Радев обсъди позициите на България за зачитане на човешките права. За България е полезен периодичният преглед, който организацията прави на страните-членки, защото той дава насоки как да развиваме своите основни дейности, заяви държавният глава.

България за първи път е член на Съвета по правата на човека на ООН. Според президента, това е признание за усилията, които полага страната ни в тази област. 

"Тук съм да подкрепя многостранния подход в международните отношения, който през последните години е подложен на особено силен натиск", допълни президентът.