С писмо до европейските лидери и институции президентът Румен Радев се противопоставя на активния лобизъм от страна на РСМ и опита й да повлияе върху решенията в ЕС за приемането й в съюза на тази база, а не на реално изпълнени условия и реформи, за да се отговори на изисквания за членство.

В писмото Румен Радев посочва, че намирането на приемлив за двете държави компромис, постигнат от Европейския съвет през юли м.г., до момента не е довело до решаване на проблемите и вместо да работи за изпълнението на условията, Скопие залага на активно лобиране, за да прикрие липсата на политическа воля за постигане на критериите за членство.

Държавният глава подчертава, че събитията, които се наблюдават днес, показват не извървян път към Европа и европейските ценности, а осезаемо отстъпление от трасирания път.

Изброяват се проблеми - изострят се нападките и езикът на омразата срещу България, въвеждат се "черни списъци" за забрана на български граждани да влизат в страната, потъпкват се правата на българската общност - зачестяват случаите на физическо насилие, на административен и съдебен тормоз над хората с българско самосъзнание, на палежи и стрелби срещу културните им клубове, на непрестанна заплаха за работните им места само защото са българи.

"Тази атмосфера силно затруднява развитието на търговски, икономически и културни връзки между двете страни", се казва в писмото.

Изрично държавният глава откроява резолюцията на германския Бундестаг като пример за налагане на основния наратив на политическите среди и медии в РСМ за отношенията с България, в който доминира тезата, че страната ни не приема съвременната идентичност на Северна Македония. Радев посочва: "Факт е обаче, че България никога не е оспорвала правото на гражданите на Северна Македония да определят своята съвременна идентичност и да наричат официалния си език както желаят. България реагира единствено на опитите за изграждане на идентичност на страната на антибългарска основа и чрез присвояване на българската история, подобно на обсебеността на Скопие към античния период до подписването на договора с Гърция през 2018 г."

Тъй като резолюцията призовава България да не поставя допълнителни условия за присъединяването на РСМ към ЕС, държавният глава подчертава, че вписването на българите в конституцията на страната е само предварително условие за започване на преговорите за членство и то не изчерпва условията, които Северна Македония следва да изпълни.

Припомнят се ангажиментите, поемани и преди от РСМ, за отказ от езика на омразата към България, промяна на съдържанието на учебниците в общообразователната система, прекратяване на дискриминацията към гражданите, самоопределящи се като българи, разсекретяване на архивите на югославските тайни служби, свързани с погромите над българското население в Северна Македония.

Нищо от това не е направено от страна на Скопие, заявява Радев.

Изрично в писмото се изказва възмущение от публичната заявка на външния министър на РСМ от 23 май - в интервю той заявява, че е провел контакти с евродепутати от Комисията и е повлиял на текста на проекта на доклада за 2022 г., директно включвайки си в процеса на изготвянето му с писмени предложения.

"Никога досега страна кандидат за членство не е била допускана да има такова влияние върху работата на европейските институции. Още един пример за лобистката политика на Скопие е обявеното от външния министър на страната, че и други държави членки имат намерение да излязат с декларации, подобни на резолюцията на германския Бундестаг", подчертава държавният глава Румен Радев.

Следването на такъв подход не е в полза на европейската перспектива на РСМ, е позицията на президента.

В писмото си българският държавен глава изразява увереност, че България и останалите държави членки от ЕС могат с общи усилия да подпомогнат интеграционните процеси на Република Северна Македония, които да се фокусират върху постигането на критериите за членство, с особен акцент върху правата на човека и принципите на добросъседството. Радев подчертава и че България отстоява принципната си позиция за последователна подкрепа на европейската интеграция на Северна Македония.