Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като отговорна и надеждна държава-член на Европейския съюз (ЕС) страната ни полага големи усилия за охраната на външните европейски граници. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който е на официално посещение у нас.

Българският държавен глава посочи, че България е вложила много ресурси от националния си бюджет за овладяването на миграционния натиск и е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още през 2011 г. По думите на президента, приемането на България в Шенген ще окаже положителен ефект не само за гражданите на страната ни, но и за бизнеса, включително за големия брой австрийски компании, които развиват дейност у нас.

"Необходими са и съвместни усилия за борба с финансовите мрежи и центрове, разположени в редица европейски страни, които обезпечават не само нелегалната миграция, но и захранват корупцията", заяви още Румен Радев, като запозна Волфганг Соботка с предлагания от България проект за оперативна група с участието на всички държави от ЕС, които да координират действията си за преустановяване на финансовите средства за трафик на хора.

Румен Радев и Волфганг Соботка бяха единодушни, че за опазването на външните граници на ЕС е необходима по-активна солидарност на европейско ниво и общи усилия на всички страни членки.

Президентът изрази признателност за подкрепата на Австрия за това Европейската комисия да насочи повече средства за укрепването на българо-турската граница.

Волфганг Соботка изрази тревогата на австрийското общество от засиления нелегален трафик на хора към ЕС, който повдига въпроси от гледна точка на сигурността. Той подчерта и че Австрия високо цени усилията на България за охраната на външните граници на ЕС, което е обща задача на всички държави членки. Австрия не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като условие за приемането на България в Шенген, стана ясно още на срещата.

По време на разговора Румен Радев и Волфганг Соботка отбелязаха добрите икономически връзки между България и Австрия, която е вторият по големина реален инвеститор в българската икономика. Двамата обсъдиха и европейската интеграция на Западните Балкани.

Председателят на Националния съвет на Австрия инспектира българо-турската граница

Председателят на Националния съвет на Австрия инспектира българо-турската граница

Австрия цени усилията, които страната ни полага за опазването на външната граница на ЕС

Очакваме до края на годината да приключат успешно триалозите, свързани с пакта по миграция и убежище, и Австрия да свали ветото за приемане на България в Шенген, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след срещата си с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка.

Гостът е на еднодневно официално посещение в България по покана на българския си колега. Той разговаря с председателя на Народното събрание Росен Желязков и с представители на парламентарните групи.

Позицията на Австрия за приемане на България в Шенген не е свързана с изпълнение от страната ни на критериите за членство, подчерта Росен Желязков.

Нашата позиция е, че приемането на България и Румъния ще оптимизира шенгенския режим, ще позволи съсредоточаването на повече ресурси по външните граници, ще благоприятства процесите по миграцията, в т.ч. и въпросите с реадмисията и предоставянето на убежище, каза пред медиите председателят на българския парламент. Той изрази надежда българската позиция да бъде добре разбрана и артикулирана в австрийското общество. Очакваме по време на Испанското председателство още в края на тази година да приключат успешно триалозите, свързани с пакта по миграция и убежище, така че очакванията на Австрия да бъдат удовлетворени и България да се възползва от свалянето на австрийското вето, заяви Росен Желязков.

Председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка посочи, че пред Европа стоят тежки проблеми, които страните могат да решат само заедно и един от тях е миграцията. Не разбирайте ветото за Шенген като вето за България, обърна се той към българските депутати. Много трудно се решихме на това вето, допълни Соботка. Ние виждаме усилията, които полагате за сигурността на европейските граждани, но целият ЕС трябва да разбере, че политиката за бежанците трябва да дава възможност те да се интегрират, подчерта председателят на Националния съвет на Австрия. Той призова българските парламентаристи да участват в изработването на една разумна миграционна политика на ЕС.

С данни за миграцията Калин Стоянов убеждава Австрия, че сме готови за Шенген
Обновена

С данни за миграцията Калин Стоянов убеждава Австрия, че сме готови за Шенген

Страната ни предотвратила 160 000 опита за незаконно преминаване на бежанци

Ясно е, че от 2015 г. шенгенското пространство не функционира по начина, по който трябва, същото се отнася и за Дъблинското споразумение, каза след срещата в изявление пред медиите председателят на Националния съвет на Австрия. Той отбеляза, че в момента са въведени гранични контроли на много места в Европа.

"Именно по тази причина ние наложихме ветото за влизането на България в шенгенското пространство, което искам изрично да подчертая, че не е свързано с България. България изпълнява своите задължения по отношение на критериите за приемане в шенгенското пространство. Аз лично имах възможността да се убедя днес в това на българо-турската граница", заяви Волфганг Соботка.

България за нас е много важна, моето посещение е знак за уважението, което изпитваме към страната ви, отбеляза на срещата председателят на Националния съвет на Австрия. Той увери, че срещу България няма негативно отношение в Австрия. През последните години икономическите връзки между нас се засилиха, ние много ценим българския пазар, а също и внасяме от България, каза председателят на Националния съвет на Австрия.

Посещението на Волфганг Соботка в България е знаково, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той отбеляза, че от далечната 2007 г. у нас не е идвал председател на австрийския Национален съвет. Тази визита е в изключително важен момент в частност за България, момент, в който взаимоотношенията между отделните държави, съблюдаването на всички принципи на международното право, са поставени на изпитание и отношенията между партньори са изключително важни, подчерта Росен Желязков.

По думите на председателя на парламента отношенията между двете страни се развиват добре и динамично. България и Австрия нямат нерешени въпроси помежду си, отбеляза Росен Желязков и добави, че споделят едни и същи виждания по отношение на общата европейската външна политика и политиката за сигурност.

Румъния ще съди Австрия заради ветото за Шенген

Румъния ще съди Австрия заради ветото за Шенген

Букурещ иска обезщетение за загуби до 2% от БВП

На срещата беше засегната и темата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. Ние подчертахме, че по отношение на Скопие не поставяме условия, но сме категорични, че началото на преговорния процес може да започне само тогава, когато парламентът в Република Северна Македония гласува за промяната на конституцията и за включването на българската народност в нея, заяви Росен Желязков.

Преди началото на разговорите в Народното събрание Волфганг Соботка поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в София.