"Пряка самолетна линия между София и Пекин би спомогнала за засилване на туристическия обмен и свързаността между нашите приятелски народи".

Това заяви президентът Румен Радев при разговора си със заместник-председателя на Националния комитет на Политическия и консултативен съвет (НКПКС) на китайския народ Джан Цинли. Посещението му съвпада с отбелязването на 70-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Китайската народна република.

Между България и Китай има отлични политически отношения, основаващи се на традиционно приятелство, взаимно доверие и уважение - това бе общото виждане на двамата по време на срещата.

В хода на разговора беше обсъдено и разширяването на сътрудничеството в областите на образованието, културата и земеделието.

"Впечатлени сме от постиженията на Китай в икономическото развитие, преодоляването на бедността, повишаването на благосъстоянието на огромни слоеве от населението, мерките за подобряване на околната среда и контрола върху замърсяването, а така също и засилването на ролята на иновациите.".

В 15 китайски града България издава визи за туристи, студенти и бизнесмени

В 15 китайски града България издава визи за туристи, студенти и бизнесмени

Захариева уверява бизнеса, че "в ЕС говорим с Китай в един глас"

В хода на разговора президентът Радев отбеляза, че България неотменно се придържа към принципа за "Един Китай".

"България подкрепя инициативата "Един пояс, един път" и желае да бъде част от нея чрез изграждането в страната на инфраструктурни проекти", заяви държавният глава. По думите му България активно допринася за развитието на Инициативата за сътрудничество между Централна и Източна Европа и Китай във формат "17+1" и я разглежда като допълнение към отношенията ЕС-Китай и всеобхватното стратегическо партньорство ЕС-Китай.

Президентът Румен Радев припомни, че по време на посещението на министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян в България на 6 юли 2018 година двамата са се обединили около идеята в София да бъде създаден център за изследване на съвместимостта на европейските и китайските норми.

Целта на центъра е да се координират бъдещите проекти в сфери от взаимен интерес между ЕС и държавите от Централна и Източна Европа, както и да се посочат оптималните пътища за реализиране на китайски инвестиции в региона в съответствие с правилата и принципите на ЕС.

"Ще положим усилия по всички съвместни инициативи, за да стимулираме практическото сътрудничество в различните сфери", заяви по време на срещата Джан Цинли.

Българският президент очаква, че прилагането на такъв всеобхватен подход в двустранните отношения ще доведе до задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и увеличаване на китайските инвестиции у нас.

По време на срещата президентът Радев поднови поканата си към президента на Китайската народна република Си Дзинпин да посети България в удобно за него време.