Президентът Румен Радев призова за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности след изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29, предвид обявеното забавяне на доставката на закупените от страната ни изтребители F-16 Block 70.

Това стана ясно, по време на среща на "Дондуков" 2 между президентът и представители на американската компания "Локхийд Мартин". 

Той подчерта, че индустриалното сътрудничество и обменът на технологии стимулират производства с висока добавена стойност и създават перспективи за дългосрочно и устойчиво партньорство. По думите му, България има амбицията, процесът на модернизация на Въоръжените сили да не се свежда само до закупуване на отбранителна техника и оборудване, а да води до трансфер на технологии, който да стимулира българската отбранителна наука и индустрия. 

Радев: Ситуацията изисква развитие на собствения отбранителен потенциал на държавите в НАТО

Радев: Ситуацията изисква развитие на собствения отбранителен потенциал на държавите в НАТО

Необходими са и решения в подкрепа на енергийната диверсификация в Югоизточна Европа, по думите му

Представителите на "Локхийд Мартин" от своя страна увериха, че компанията работи усилено за възстановяване на линията на производство след трудностите, предизвикани от пандемията. Те изразиха и готовността си да подкрепят българските Военновъздушни сили с експертиза за изграждане на необходимото наземно оборудване и за поддръжката на изтребителите F-16.

Радев само се надява гоненето на дипломати да е обмислено

Радев само се надява гоненето на дипломати да е обмислено

Президентът не разполагал с "необходимата информация"

Припомняме, в края на миналата година стана ясно, че първата партида изтребители Ф-16 ще пристигнат у нас със закъснение от две години. Причината - логистични проблеми по време на пандемията от коронавирус. Като първостепенна задача военният министър Драгомир Заков обяви търсене на варианти, включително и за машини под наем, с които да осигурим защита на въздушното си пространство.

САЩ одобриха продажбата на още 8 F-16 за България

САЩ одобриха продажбата на още 8 F-16 за България

Сделката е на стойност 1,67 милиарда долара