Президентът Румен Радев се ангажира да съдейства за популяризирането по света на античния град Хераклея Синтика край Рупите. Това стана на среща с кметовете на Петрич Димитър Бръчков и на Сандански - Атанас Стоянов, съобщиха от администрацията на президента.

На срещата президентът призова държавата и местните власти да се обединят за популяризиране на културно-историческото ни наследство. Той изтъкна потенциала за развитие на туризма в Хераклея Синтика, където сега се правят археологически проучвания и част от античния град е вече разкрита.

"Местният край съчетава природни дадености, уникално културно-историческо наследство, плодородна земя, което дава възможност за много инвестиции", заяви пред журналисти Румен Радев.

Уникална находка край Рупите – в античния град Хераклея Синтика

Уникална находка край Рупите – в античния град Хераклея Синтика

Надпис, описващ древна „криминална история”...

"Това е уникален обект с огромен потенциал и не само национално, но и световно значение. Ние сме щастливи, че той е на българска земя", заяви президентът.

Той приветства синхронната работа на местната власт и на археолозите за реставрацията на обекта и изграждането на инфраструктура до него. По думите на Румен Радев, финансовата инвестиция за научната дейност, реставрацията и популяризирането на подобни открития, ще се възстанови многократно за държавата и за местната власт.

Правителството отпусна 100 хил. лв. за разкопките на Хераклея Синтика

Правителството отпусна 100 хил. лв. за разкопките на Хераклея Синтика

Разкопките на уникалните останки ще се довършат

Демографската политика, достъпът до общинско здравеопазване и образование, както и възможностите за финансова децентрализация на местните власти бяха сред темите, които президентът Румен Радев обсъди на срещите си кметовете на Сандански Атанас Стоянов и Петрич Димитър Бръчков.

Радев посети край Петрич високотехнологично предприятие с автоматизирано производство на зеленчуци и подправки. На среща с ръководството на предприятието ной заяви, че успехът на бизнеса все повече ще зависи от внедряването на иновативни подходи с поглед към бъдещето. Предприятието, което днес той разгледа, е първото по рода си у нас и в Източна Европа и използва напълно автоматизирано отглеждане в поточна линия от разсад до готова продукция, което позволява целогодишно производство без използване на пестициди.

Кметът на Петрич иска държавна собственост за пътя до Хераклея Синтика

Кметът на Петрич иска държавна собственост за пътя до Хераклея Синтика

Мотивите - засиленият трафик и поддържане на доброто състояние на пътя