Внушителна надгробна каменна плоча с тегло около 1200 кг. с изсечен върху нея надпис беше открита в района на античния град Хераклея Синтика, в местността Рупите, съобщи Дарик радио.

По думите на доц. д-р Людмил Вагалински - директор на НАИМ към БАН, монументът има уникална научна стойност.

Около четири месеца е продължил процесът по спасяването и опазването на този артефакт за поколенията.

Уникален е и надписът върху каменната плоча, разказващ една "криминална история" в стихотворна форма - изключителна рядкост за епохата, по думите на преподавателя в катедра "Класически филологии" на СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков.

Надписът представя цялата история около смъртта на човека, но който е посветен. Голяма част от гробницата обаче е разграбена и не е спасена.

Въз основа на стилистичните особености на надписа, специалистите предполагат, че надгробната плоча датира от II в. след Христа.

Всички факти досега са в подкрепа на огромното значение, което е имал в античността град Хераклея Синтика край Петрич.
Новооткритият артефакт ще бъде изложен на терена на археологическите разкопки в античния град, заяви директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков подчерта, че намерената плоча говори, че потенциалът на този античен град, като най-големия по долината на средна Струма, е огромен и си заслужава да се търсят лостове и механизми за осигуряването на финансиране за разкопки, проучвания и реставрация.