Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите.

Това заяви президентът Румен Радев по време на конференцията "Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?". Събитието е организирано от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт".

Исторически погледнато човечеството е живяло пренебрежимо малък период във всеобщ мир, припомни Радев. Той е разтревожен, че след повече от седем десетилетия на мир в Европа войната бушува отново.

По думите му светът се преформатира с неудържими крачки. Преместването на политическите и икономически центрове на изток, новите глобални амбиции на редица държави, отслабването на ролята на ООН за предотвратяване на конфликти, възходът на диктаторски режими, регионални групировки, които открито отхвърлят еднополярния модел и застават на позиция на нов многополюсен свят - всичко това е част от сложен и тежък преход, в който силата на правото все повече отстъпва пред правото на силата, политиката за мир изчезва от сцената, а войната се завръща като средство за решаване на конфликти и то в Европа, обясни Румен Радев.

Според него агресията на Русия срещу Украйна е отприщила разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нашата голяма цел е възстановяването на мира и в Европа, и в Близкия Изток, но постигането на тези цели изисква да имаме обективен и безпристрастен поглед на първо място към войната в Украйна и дълбок, и обективен анализ на факторите, които движат въоръжения конфликт, заяви държавният глава.

Той припомни и за срещата си с Володимир Зеленски, който бе на посещение в България, на което Радев обясни, че въоръженият конфликт в Украйна няма военно решение и единственият начин е са преговори и постигането на мир.

Радев иска да чува "мир", Зеленски - А какво ще кажете на Путин като дойде при вас?

Радев иска да чува "мир", Зеленски - А какво ще кажете на Путин като дойде при вас?

Каквото и да имате, би било недостатъчно

Имаме пред себе си много сложна дипломатическа дилема, коментира още Радев на конференцията. По думите му, ако тази война не бъде прекратена с примирие за започване на преговори, жертвите и разрушенията ще растат и то с още по-голяма скорост. Но, ако Украйна и цивилизованият свят се примири с отнетите територии по насилствен начин, то приемаме, че в наше време е възможно със сила да се решават подобни въпроси. Трябва да се намери такава разменна монета, която да гарантира сигурността и на двете страни, заяви Румен Радев.

Най-големият тест и основен въпрос е да си отговорим колко ценен е за нас човешкият живот. И днес в Украйна ще загинат стотици хора. Същия подход трябва да приложим и за войната между терористичната групировка "Хамас" и Израел, посочи Радев.

Преобладаващата част от държавите вече подкрепиха правото на Държавата Израел за самозащита, но то трябва да се упражнява чрез стриктно спазване на международното право и не трябва да води към катастрофална хуманитарна криза, каза още президентът.

Според него политиката и дипломацията ще намира все повече място в динамиката на съвременните геополитически процеси и разразили се конфликти.

Дипломацията проправя пътя за предвидимост в международните отношения и заради това е от ключово значение за не голяма страна като България да бъде активна част от всички усилия за издигане на ролята на международното сътрудничество за сплотяване на силите, които са готови да градят нова система за сигурност. България трябва да развива своя капацитет, така че да може активно да допринася в НАТО и ЕС за намиране на консенсусни решения и за отстояване на нашия интерес, заяви още Румен Радев.