Запазването и развитието на близките отношения между Европейския съюз и Великобритания са важни и за двете страни. Това е обща цел.
"С най-голям приоритет трябва да е запазването на правата на гражданите и от двете страни", коментира пред български журналисти в Лондон президентът, който е на работно посещение в Обединеното кралство.

По време на своята аудиенция при Нейно Величество Елизабет II - кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия българският президент Румен Радев покани Нейно Величество да се запознае в България с богатата ни история и вековните културни традиции. Поканата е отправена към кралица Елизабет II - тя или член на кралското семейство, да посети България.
Очакваме височайшата визита по повод 140-та годишнина от установяването на дипломатически отношения с Великобритания, която ще отбележим през 2019 г.

"Надявам се кралица Елизабет II да има възможност на място да се запознае с нашата богата история, с вековните културни традиции на нашия народ, които присъстват и в Британския музей, и в Британската библиотека", каза Радев.

По думите на държавния глава, поканата за аудиенция при кралица Елизабет II е знак за приятелските отношения между България и Великобритания, за чието развитие работят нашите държави. Това беше потвърдено по време и на тази аудиенция, заяви Румен Радев след срещата. Аудиенцията продължи около 40 минути, а през втората й част в нея се включи и съпругата на държавния глава Десислава Радева, съобщиха от администрацията на президента.

Президентът определи атмосферата на срещата като топла и сърдечна. Кралица Елизабет II е проявила жив интерес към историята и културата на нашата страна. "Между България и Великобритания има стратегическо партньорство, отличен политически диалог, активно сътрудничество в редица области", подчерта държавният глава.