Ние в никакъв случай не трябва да слизаме на нивото, на което се развиха събитията и коментарите в нашата югозападна съседка. Това заяви пред журналисти в Ню Йорк президентът Румен Радев, цитиран от Нова телевизия. Той изтъкна, че България трябва да проявява разумна позиция. Държавният глава призовава всички български политици към сдържаност и разум. "Все пак ние сме страна член на Европейския съюз вече доста години. И трябва да покажем много по-овладяно поведение", коментира той.

Радев поздрави външната комисия в Народното събрание и парламента за приетата декларация по отношение на Република Северна Македония (РСМ). По думите му това е начинът България да се отнася по този въпрос.

Президентът коментира в частност и решението за отделянето на РСМ от Албания по пътя към членството им в Европейския съюз (ЕС). "Това са логични последствия за политиката на правителството на РСМ и пътя, който те избраха. Още от встъпването във власт на това правителство предупредих, че има дефицити по отношение на познанията по международно право и за всички особености по пътя към европейска интеграция и дефицити в нашите отношения. Но заявих, че сме готови да помагаме", посочи Румен Радев. Той допълни, че България ще продължи да помага, но трябва да има осъзнаване какво означава ЕС и как трябва да се работи, за да се постигне националната цел, която си е поставила Северна Македония. Държавният глава отсече, че до момента правителството на РСМ работи в обратна посока. Той заяви, че правилната посока е да впише българите в Конституцията си, защото това е залегнало в преговорната рамка на ЕС, а тя трябва да се спазва.

Мицкоски: Не трябва повече да приемаме условия на базата на национални отстъпки

Мицкоски: Не трябва повече да приемаме условия на базата на национални отстъпки

Така той коментира решението Албания да продължи с преговорите за ЕС

Радев коментира и искане на премиера на РСМ Християн Мицкоски първо българският парламент да ратифицира протокола за присъединяването на страната към ЕС, а след това да бъдат приети промени в Конституцията й. "Преговорната рамка от юли месец 2022 година много ясно казва. Първо - РСМ вписва българите в своята конституция и едва тогава се отваря вратата за започване на преговорите. Едва тогава е първата конференция. Така че няма какво да обсъждаме по този въпрос. Всичко е ясно", подчерта той.

Румен Радев каза още, че България става все по-видима за бизнеса в САЩ. "Защото във взаимодействие с американския бизнес, с инвестиране от тяхна страна в България, ние получаваме нещо много важно. Не просто средства, не просто високи технологии, а пренасяне на един много прогресивен модел на създаване и на управление на успешен бизнес в България. На един прогресивен модел на отношение на бизнеса с държавата и на бизнеса с обществото", заяви той. Президентът посочи, че интересът към България расте и особено на фона на дълбоките геополитически промени в момента страната ни става все по-привлекателно място за инвестиции. "И аз мисля, че те първа ние ще разгръщаме много важни стратегически проекти в редица важни области. Като започнем от сътрудничество в сферата на сигурността, на енергетиката, на високите технологии, на информационните технологии и комуникациите. Просто потенциалът е огромен", отбеляза Радев.

Той е на посещение в САЩ за 79-ата сесия на Общото събрание на ООН

Радев иска помощ от Иран за освобождаването на българските моряци от Galaxy Leader

Радев иска помощ от Иран за освобождаването на българските моряци от Galaxy Leader

Президентът постави и въпроса са освобождаването на заложниците, пленени от Хамас