"Само преди месец изглеждаше безпроблемна ротацията и че тя ще мине леко, но вече не е ясно какво може да се случи". Това заяви бившият посланик на България в Израел и бивш министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV.

По думите ѝ трябва да има повече време за обсъждане на коалиционното споразумение. По-добре е да има правителство, защото външнополитическите приоритети се споделят от партньорите в управлението, посочи Бъчварова, която определи меморандума на ПП-ДБ като добър вариант. Полезно ще е да се влезе в режим на взаимни консултации и разговори, препоръча Румяна Бъчварова.

Иначе по същество Бъчварова не очаква големи изненади в коалиционното споразумение, което ще предложи ГЕРБ-СДС. Не може да съществува политическо образувание, без да се търси мнението на избирателите на партиите, защото напрежението може да срути цялата конструкция, изтъкна Румяна Бъчварова.

Кирил Петков гледа Борисов моноспектакъл за нови избори

Кирил Петков гледа Борисов моноспектакъл за нови избори

С размотаване ГЕРБ се опитвали да пресират

"Важно е около какво ще се обединят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", посочи Бъчварова, според която Мария Габриел е добър външен министър.

Тя е на мнение, че има подкрепа от ДПС за правителството. Ако всичко мине добре и има правителство, ДПС има шанса да излезе с декларация, с която да обяви какво подкрепя и защо подкрепя правителството, коментира Бъчварова. "ДПС е партия от българския политически живот и има право да участва в управлението. Трябва да бъде ясно при какви условия ще участва в управлението и какви ще са основните принципи", каза тя.

Тя смята, че ще има и вторично договаряне кой ще държи мнозинството за попълването на регулаторите. Отговорността може да бъде съвместна между партиите, ако кандидатурата е достатъчно съвместна, каза още Румяна Бъчварова.

Относно убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, Бъчварова като бивш вътрешен министър коментира, че случаят "Нотариуса" показва, че има политически чадър. За да можем да се излекуваме от проблемите, трябва да има ясна стратегия, стъпка по стъпка, за да може да се лекува този феномен, каза тя.

ПП-ДБ поставиха условие на ГЕРБ за ротацията

ПП-ДБ поставиха условие на ГЕРБ за ротацията

Те настояват за попълването на Комисията за предотвратяване на корупцията и регулаторите