Новият социален министър запази мълчание каква ще е позицията й за „горещия картоф” с втората пенсия.

Нека в детайли да говорим, когато се приберем в МТСП, така лаконично тя отговори на въпроса на News.bg каква позиция ще вземе по казуса с частните пенсионни фондове, повдигнат неочаквано преди седмици от финансовия министър Горанов.

Припомняме, предлага се да не се наследява втората пенсия. Парите от втория стълб пък ще отиват в специален фонд. В частен фонд се осигуряват всички българи, родени след 1959 г. Втората пенсия зависи от вноските и от доходността, която пенсионните дружества са постигнали върху натрупаната сума. Пенсията от универсалните фондове е пожизнена и се изчислява на базата на очакваната продължителност на живота.

Опозиционните формации от ляво и дясно заподозряха финансовия министър Владислав Горанов в опит да национализира тези натрупани средства.

"Ключовите думи за социалната политика според мен са диалогичност, активност и съпричастност", коментира новият министър в кабинета "Борисов-2". Тя обеща повече възможности за работещите, за повече доходи, намаляване на безработицата, както и включване в пазара на труда на хората, които са в изолация и на уязвимите групи.

Зорница Русинова успокои, че нямало замразени плащания, срещу което недоволства БСП. Има повишаване на доходите, категорична е тя. Намалявала и безработицата, увеличавала се и заетостта. Нараствала и средната работна заплата.

Няма нито един замразен доход в сферата на социалното плащане, категорична бе Зорница Русинова. В МТСП Русинова ще представи приоритетите си на министерското кресло.