Винаги сме знаели, че Русия може да е близка със Запада, заяви бившият външен министър Соломон Паси пред БТВ. Тероризмът е общ враг и може да бъде преодолян само с общи усилия, добави той.

Припомняме, броят на загиналите при терористичната атака в метрото на Санкт Петербург достигна 14 души, като много други бяха ранени. Хоспитализирани са над 40 души. Рано тази сутрин следственият комитет на Русия установи местожителството на предполагаемия изпълнител на терористичното нападение в Санкт Петербург. В жилището на атентатора не са открити други експлозиви. 

Броят на загиналите в Петербург нарасна до 14 души

Броят на загиналите в Петербург нарасна до 14 души

49 души са хоспитализирани

Според Паси няма връзка между атентата в метрото в Санкт Петербург и визитата на Владимир Путин в града, защото един терористичен акт се организира много време. Той е бил планиран преди президентската програма на Путин.

Паси засегна и други актуални въпроси, свързани със събитията през последните месеци в Русия. Според него руснаците трябва да спрат да заливат Запада с фалшиви новини и пропаганда и да не се опитват да инженерстват изборите на важни въпроси като тези, свързани с Брекзит, президентските избори в САЩ, Франция и други. Вместо това Русия трябва да се обедини със западните страни в името на по-светло и безопасно бъдеще.

Относно протестите в Москва Паси сподели, че в руската столица се наблюдават нови протестни тенденции. Според него фактът, че Владимир Путин е вече от 17 години на власт, означава, че в Русия има много млади и активни хора, които не познават друго управление в страната. Нормално е тези хора да излизат и да протестират. "Те могат да катализират и да демократизират положението в Русия", добави той.

На въпроса относно евентуална бъдеща заплаха от Турция под формата на мигрантска вълна, Паси сподели, че южната ни съседка играе ролята на обективен буфер на миграционния поток. "Там има милиони имигранти от Сирия, Ирак, Авганистан, Пакистан и Турция няма физическа възможност да задържи този поток", добави той. Именно поради тази причина всички трябва да водим разумен диалго с Турция и да намерим общ език, за да няма такъв мигрантски поток.

Радев иска интеграция на бежанци без заплахи за националната сигурност

Радев иска интеграция на бежанци без заплахи за националната сигурност

България няма да повтаря грешките на онези държави

По въпроса за отмяната на Наредба 208, Паси отговори с цитат от служебния премиер Герджиков - "Новата наредба, която ще замени Наредба 208, е много по-добра и съчетава европейските изисквания с националните интереси". Според бившия външен министър новата наредба няма да навреди на България, защото Герджиков няма да допусне такова нещо.

Наш евродепутат се тревожи заради отмяната на Постановление №208

Наш евродепутат се тревожи заради отмяната на Постановление №208

Български евродепутати внесли предложения за промяна на регламента "Дъблин 2"