С отмяната на Постановление №208, което се отнася до интеграцията на бежанците, се нарушават 19 нормативни акта на Евросъюза и се създават предпоставки за наказателна процедура срещу България.

Това коментира на среща с жители на варненския район "Владислав Варненчик" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. По думите му нормативният акт е отменен от служебното правителство по указания на президента и след целенасочена кампания от страна на БСП. "За съжаление, с предприетите действия България наруши евроразпоредбите. Последва незабавна и остра реакция на партньорите ни в ЕС, а председателят на ЕНП Жозеф Дол определи решението на служебния кабинет като акт срещу европейското развитие на България", изтъкна Радев.

Радев иска интеграция на бежанци без заплахи за националната сигурност

Радев иска интеграция на бежанци без заплахи за националната сигурност

България няма да повтаря грешките на онези държави

По думите му постановлението изцяло се базира на Закона за убежището и бежанците, приет през 2015 г. с гласовете на БСП. "Наредбата не задължава общините да настаняват кандидати за убежище, а създава ред, по който да получат безвъзмездно европейско финансиране в размер на 6000 евро за човек. Без този регламент българските общини се лишават от работещ механизъм за компенсиране на разходите за образование, здравеопазване, интеграция", посочи Радев.
Той допълни, че броят на кандидатите за убежище у нас е твърде малък и увери, че наредбата по никакъв начин не влияе на миграционния поток.

"Тя не касае престоя на кандидатите за убежище у нас. Отмяната й единствено пречи на българските общини да покрият разходите си при подобен престой", заключи Радев.

Задължаваме бежанците да се интегрират
Обновена

Задължаваме бежанците да се интегрират

Правителството отмени Постановление 208 за интеграцията на бежанците

Той бе категоричен, че популисткото антиевропейско говорене, с което е изобилствала предизборната кампания на БСП, пречи на България да се възползва от европейската солидарност. Сред негативните сигнали, които страната ни подава към Европа, Емил Радев посочи позицията на левицата за СЕТА, за санкциите срещу Русия, както и за премахването на субсидиите за въглищните производства.

В рамките на срещата, която се проведе по инициатива на кмета на Владиславово и ръководител на структурата на ГЕРБ в района Николай Костадинов, българският евродепутат информира, че през миналата седмица заедно с колегата си Мария Габриел е внесъл искане за промяна на регламента "Дъблин 2".

"Предвид мигрантския поток предложението ни цели хората, които са първоначално регистрирани в България, да не бъдат връщани обратно у нас, когато бъдат хванати на територията на друга държава - членка", обясни Емил Радев. Той припомни, че регламентът е приет още преди страната ни да стане член на ЕС, последните промени по документа са от 2013 г., но тогавашното правителство на Пламен Орешарски не е повдигнало въпрос за отпадането на механизма.

"Държавата ни дава по 100 милиона годишно за охрана на външните граници на ЕС. Затова е важно да разчитаме на подкрепата на европейските си партньори. Преди две седмици на заседание на комисията по правосъдие и вътрешен ред в Европарламента поисках информация от директора на Фронтекс относно плана за действие при евентуална кризисна ситуация по границите ни. Получих уверение за увеличаване капацитета в нашия регион чрез пренасочване на служители от Централна Европа. След 2 октомври със създаването на новата агенция за гранична и брегова охрана, се генерира огромен резерв от над 3000 души - експерти с техника, които разполагат с хеликоптери и кораби за повишаване сигурността по границите", поясни Емил Радев.

Той акцентира и върху ролята на тези мерки в отговор на терористичната заплаха, пред която е изправена Европа, като подчерта необходимостта от тясно сътрудничество между европейските служби за сигурност.