Русия струпва въоръжение както в Крим, така и по цялото протежение на Черноморския бряг. Това заяви на брифинг външният министър Даниел Митов по въпроса за общи действия с Турция и Румъния в Черно море. Това внасяло тежки дисбаланси в стратегическо отношение - както правни, така и военностратегически.

Правителството проведе извънредно заседание, на което са били одобрени рамковите позиции на България, които ще бъдат изразени на срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава през юли.

Митов смята, че тази ситуация трябва да бъде компенсирана. По думите му НАТО е длъжно да усили отбранителните и въздържащите способности на съюзниците си и да даде ясни сигнали, че ще защитава всеки един свой съюзник.

“Нашето настояване винаги е било това да става чрез съвместни учения, съобразени с Конвенцията от Монреал и под командването на НАТО”, коментира Митов.

“На НАТО, както и на нас, по никакъв начин не ни трябва военна конфронтация”, коментира дипломат номер 1. Санкциите работят достатъчно добре, смята той.
На НАТО не му била нужна военна конфронтация, но същевременно трябвало да покаже ясно, че ще защитава всеки един от съюзниците си и ще компенсира създадените дисбаланси.

“Нашето настояване е североизточният фланг на НАТО, т.е балтийските държави, Полша, да бъдат третирани еднакво с югоизточните”, каза още Митов.

В Румъния ще бъде изградена многонационална бригада с участието на един български батальон до 400 души на ротационен принцип. Това обяви от сдвоя страна военният министър Николай Ненчев пред журналисти в Министерския съвет.

Ненчев подчерта, че тези военнослужещи ще бъдат позиционирани в България и ще участват в различни тренировки и учения съвместно с партньорите от НАТО.
Чувстваме се подготвени, отиваме обнадеждени”, посочи военният министър, във връзка със срещата на върха на НАТО.
Той изтъкна, че взетите решения са свързани с предното разполагане на войски. Предно разполагане ще бъде осъществено в балтийските републики и Полша.

На срещата на върха ще бъдат дискутирани въпроси, свързани с Близкия изток, участието на НАТО там и конкретно решение за мироопазващи мисии и търсене на възможности за мирни решения в региона. Ще се обсъжда и темата за инвестиции в отбраната.

Ние изпълнихме всички ангажименти, които бяхме поели в Уелс - увеличихме бюджета на 1,35”, коментира военният министър.
Ненчев подчерта, че са били приети стратегически документи като Програмата за развитие на отбранителните способности.

Във Варшава ще бъдат засегнати и темите за киберсигурността и киберотбраната.
Той коментира, че е готова проектостратегията за киберзащита, като се очаква да бъде приета от МС още следващата седмица.

На срещата на върха ще бъдат разгледани опции за по-тясна координация между партньорите и хибридните заплахи ще бъдат възприемани като общи, като ще бъдат част от тренировъчните планове на НАТО.