Русия, Турция, Македония и Сърбия - тези четири държави по един или по друг начин се опитват да влияят на политическия процес в България. Това обяви бившият държавен глава Росен Плевнелиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му, Русия и Турция са се опитали да го направят и в изборния процес.

"Особено ме притеснява руското влияние от гледна точка на изборния процес в България и политическата дейност в България", заяви той.

Плевнелиев разкритикува Румен Радев, че разделя, а не интегрира

Плевнелиев разкритикува Румен Радев, че разделя, а не интегрира

Притеснен е от първите грешки на президентската институция

"Има съмнения, че Русия финансира партии. Има съмнения, че много български политици много често посещават Русия по един или по друг начин", коментира още Плевнелиев.

Той отново разкритикува наследника си Румен Радев за опита му да ограничи изборните права на българите в чужбина.

"Българите в чужбина са страхотни патриоти. Те строят църкви, училища, танцуват народни танци, учат децата на родния език, обичат България. Те са най-големият инвеститор в България, на тези хора трябва да подадем ръка и това отива на един държавен глава. Не е правилно да ограничаваме правото на българите в чужбина да гласуват", изтъкна той.

Росен Плевнелиев коментира и срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев, както и последвалата оставка на Гергов от ръководния орган на БСП. 

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"
Обновена

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"

Не напуска обаче БСП, на която е член от 41 години

"Смятам, че тази оставка беше разумна и коректна", коментира Плевнелиев и допълни: "В случая има само едно решение, за да се разсеят всички съмнения, а то е да се сезира Висшия съдебен съвет, който е компетентната институция."

"За мен самият факт на срещата не е проблем. Проблемът е какво се е случило на тази среща и дали е имало натиск. Ако е имало натиск - от чия страна към коя страна е бил той. Именно за това има компетентни институции. Бих бил благодарен и на главния прокурор и на Сашо Дончев, ако съдействат на компетентна институция, за да излезе истината наяве", каза още Плевнелиев.

Той призна, че говорел свободно по телефона. "Абсолютно свободно говоря, винаги съм го правил, независимо дали и как са ме подслушвали", подчерта Плевнелиев.

"Ако българските институции не знаят има ли технологични възможности и кой има, за да подслушва нерегламентирано, това е голям проблем за българската държава. Ако аз бях на мястото на новия министър-председател на България, бих инициирал проверка дали и кой би могъл да има подобна технология", каза още Плевнелиев.