Шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов е придобил общо 52 недвижими имота на стойност над 10 милиона лева, повечето от които докато е бил полицейски и данъчен служител. Това обявиха от РЗС по време на брифинг в централата на партията.

Бяха представени доказателства за собствеността на Иванов, който освен това е бил началник на шефовете на двете най-печеливши фирми за маршрутни таксита в София.

Според РЗС той се е ползвал с протекциите на Цветан Цветанов при оглавяването на СОС и столичната организация на ГЕРБ.

Хората на Янев показаха и още доказателства за финансирането на ГЕРБ от страна на "Лев Корпорация."

Депутатът от РЗС Емил Василев заяви, че Андрей Иванов е постъпил в МВР през 1981 г. Бил е началник на 9-то РПУ в „Люлин", а от 1999 г. е работил в Главно данъчно управление, което е предшественик на НАП. От 2007 г. Иванов е общински съветник, след като Цветан Цветанов е наложил преместването му нагоре в листите на партията.

Според РЗС Андрей Иванов е бил избран за председател на общинския съвет, въпреки че фаворит на Борисов е бил Владимир Кисьов.

По информация на Емил Василев Иванов и Цветанов се познават още от 1987 г., когато са работили в една стая в СДВР.

От РЗС разпространиха документи, показващи, че като кадрови служител на МВР, между 1995 и 1998 г. Иванов, е придобил голям мезонет и няколко търговски обекта в квартал „Люлин".

В периода, в който е работил като данъчен служител настоящият шеф на СОС е закупил апартамент в „Младост", 5 парцела в Банкя и квартал „Михайлово" с обща площ 10 хил. кв.м., както и множество магазини и парцел в люлинския базар „Искра".

През своя бизнес период през 2004-2007 г. Иванов е придобил дворно място от над 2 дка в Банкя, където в момента строи огромна къща, както и друг парцел от 22 хиляди кв.м. и два големи апартамента в София и други. През 1992 г. Иванов е получил от родителите си апартамент от 80 кв.м. и чрез дарение поземлен имот от 2400 кв.м. в квартал „Михайлово" на град Банкя.

Емил Василев коментира, че става въпрос за 52 имота на обща стойност от 10 милиона лева. Той заяви още, че като полицейски служител Иванов е притежавал 8 търговски дружества, което е в нарушение на закона.

Василев посочи, че през 2003 г. 2 фирми са спечелили търга за концесията на 20 маршрутни линии - „Сиси - Т" на Николай Петров с 9 линии и „ЕГ 6" на сегашната депутатка от ГЕРБ Стефани Михайлова с 11 линии. Двамата са служители на Иванов във фирмата му „Банкя 21".

Василев посочи, че 20-те линии носят годишна печалба от 16 милиона лева, а същевременно в интервю Андрей Иванов е заявил, че печели „скромните" 70 хиляди лева годишно от отдаването под наем на три имота.

Според Емил Василев съпругата на Иванов е един от най-големите дарители на ГЕРБ и е собственик на няколко печеливши търговски фирми - една, от които е в съдружие с шефа на „НАДИН". Заради това съдружие от РЗС заподозряха бизнес мотив в акцията срещу Дамбовците.

От партията на Янев разкриха информация, че собственици на временни търговски обекти на кооперативния пазар в „Люлин" са подлагани на натиск от страна на общината да се изнесат. Техните обекти са разположени на земя, за която Иванов е имал право на строеж, но го е загубил.

Яне Янев отбеляза, че никой не е познавал Андрей Иванов преди Цветанов да го представи на ГЕРБ. Впоследствие общинските съветници от ГЕРБ са се оказали на страната на Цветанов, а не на лидера си Бойко Борисов и това довело до избора на Иванов за техен шеф.

От РЗС посочиха, че парцелите в Банкя са купувани като земеделска земя, вкарвани са в регулация и са продавани на по-ниска цена, което е знак за измама. Осен това от партията на Янев заявиха, че ще сезират НАП и комисията за борба с корупцията, тъй като всички имоти са били закупени от Иванов в качеството му на физическо лице и не е ясно дали е декларирал използваните пари.

По отношение на разразилият се през миналата седмица скандал за отношението между Столична община и „Лев Инс" от РСЗ излязоха с конкретни доказателства.

На представителите на медиите беше дадено копие от имейла, изпратен от представителя на ЛЕВ Корпорация Боян Чуков, до управителя на белгийската фирма, която е трябвало да изгради система за видео наблюдение на софийското метро.
В него се казва, че „ЛЕВ Корпорация" ще предостави банкова гаранция, необходима за стартирането на проекта.

Въпросното писмо е изпратено след среща между Чуков и тогавашния зам. кмет Цветан Цветанов.
На нея Цветанов е изразил желание за "бързо преодоляване на законовите формалности", за да може кметът Бойко Борисов да подпише договора при предстоящото си тогава посещение в Брюксел.

В последствие ЛЕВ Корпорация внася като гаранция от името на общината 1 млн. евро.

Очакваният от представителите на медиите свидетел по делото „Октопод" Асен Урманов не дойде на пресконференцията, а от РЗС подчертаха, че не се гарантирали неговото присъствие и че се надяват той да говори от трибуната на партията в най-скоро време.

Стана ясно името на още един свидетел по делото - Спаска Рашкова, която е счетоводител от „Лев Корпорация" и също е била измъчвана по време на разпитите. По това време тя е била бременна в 7-мия месец. Правена й е била очна ставка с основния свидетел на обвинението Георги Цветанов, който я е заплашвал, а присъствалите униформени лица не са направили нищо.

От партията на Янев заявиха, че депутатът Емил Василев, в качеството си на адвокат, ще посети в затвора Петър Стоянов - Сумиста, за да разбере дали бившият спортист е зад решетките заради „нерегламентирани контакти" с министър Цветанов.

Яне Янев заяви, че от доста институции и политически партии са започнали да говорят за Цветан Цветанов. По думите му РЗС има сили сама да се справи с „политическото бедствие Цветанов".

Лидерът на консерваторите заяви, че не е упълномощавал президента Георги Първанов да задава на силовия министър въпросите, които партията повдига от много време.

Той призова Първанов да покани представители на РЗС на публична среща, защото на вече зададените въпроси няма да бъде отговорено нито от ГЕРБ, нито от Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на партията Атанас Семов коментира случващото се в партията през последните дни, заявявайки, че партията „е единна, силна и самоуверена" и че върви по курса към създаването на трета българска република с нова Конституция.

След вчерашната оставка на организационния секретар Тодор Великов на неговото място е била назначена депутатката Кристияна Димитрова.

От РЗС заявиха, че са „загрижени" за Великов, който споменал, че има здравословен проблем преди брифинга, в който обяви отказването си от РЗС.

Янев за пореден път опита да разсее съмненията, че е замесен в гей скандал, наричайки случилото се „един скалъпен сценарий, продължаващ години наред." Той заяви, че ще съди клеветниците и съобщи, че оплакалият се от него - Светослав Стефанов, е бил назначен за експерт в Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури.

Атанас Семов коментира вчерашното изказване на Симеон Дянков, в което той „зачеркна" СУ, като го нарече израз на „политически келешлък." Семов заяви, че изказването на Дянков не случайно беше направено в деня, когато излезе рейтинга на вузовете у нас, където СУ печели първата позиция.

От РЗС съзряха в атаките срещу БАН, СУ и театрите опит да се сломи българската интелигенция и поради това те ще подкрепят академичния протест на 1 ноември.