Политическото ръководство на РЗС обвини кандидата за президент, издигнат от ГЕРБ Росен Плевнелиев за данъчни и осигурителни измами през последните години. По време на брифинг в централата на партията лидерът Яне Янев, кандидатът за президент Атанас Семов и юристът Емил Василев показаха извадки от декларациите на Плевнелиев пред Сметната палата.

От документите стават ясни някои сериозни разминавания в декларираното от кандидата за държавен глава и съществени нарушения. Така например, през май 2010 г. Росен Плевнелиев декларира „налични парични средства" в общ размер на 1 766 000 лв. - „връщания от допълнителна парична вноска" - недекларирани пред НАП и необложени. В декларацията от юли 2009 г. обаче посочва като „вземания" близо 2 млн. лв.(1 956 000 лв.) - „връщане на дадена парична вноска в дружеството".

Според РЗС това или са две различни суми, необложени по отделно с данъци, или е невярно деклариране. Ако през юли 2009 г. това са „бъдещи вземания", а през май 2010 г. са „налични парични средства", различни от „банкови влогове/депозити" (каквито не декларира), според изчисленията на РЗС излиза, че Плевнелиев е държал в дома си в брой 2 млн. лв., което по думите на консерваторите е пълен абсурд.

В същото време и през 2009 г., и през 2010 г. той декларира, че не притежава ценни книжа и акции. През юли 2009 г. Плевнелиев декларира „банкови влогове/депозити" в общ размер 218 000 лв., но през май 2010 г. декларира, че няма нито един влог/депозит в банка, нито полагаеми вземания. Нито той, нито съпругата му.

От РЗС питат какво се случва с влоговете от юли 2009 г. Освен това от документите се вижда, че през април 2011 г. Плевнелиев декларира влог/депозит на съпругата си в размер на 76 000 лв. Също през април 2011 г. декларира и че през 2010 г. няма нито лев доходи извън заплатата си като министър. През май 2010 г. Плевнелиев декларира 150 000 лв. от „други доходи", при това повечето от „други трудови правоотношения", а като министър той няма право на такива.

От РЗС настояват спешно да бъде направена ревизия от НАП и заради данни, посочени в декларацията през 2009 г., че през 2007 г. е придобил къща на Халкидики в Гърция за 1 369 000 лв. и още 4 къщи, придобити в периода 2008-2009 г. за общо над 2 млн. лв. Общата сума е 3 400 000 лв., като според РЗС има данни, че Росен Плевнелиев не е платил данъци.

„РЗС е единствената антикорупционна партия в България, която смее да каже на глас истината", коментира лидерът на партията Яне Янев. По думите му, Плевнелиев лъже безобразно, нагло и прикрива всичко зад една „циркаджийска, клоунска усмивка".

Янев разказа как, след като от РЗС са представили папките с тази информация на „Нова телевизия" „ченгетата започнаха да притискат държавните институции, от където би могло да изтече тази информация".
Той посочи, че първо натискът започнал върху НАП, защото няма начин Плевнелиев да скрие, че не си е платил данъците. „За това не иска да излезе на дебат с Атанас Семов, а излиза с мрънкащия, водоравен Калфин", коментира Яне Янев.

Службите са заплашвали обикновен служител от НАП - Николай Йонков, който вече е дисциплинарно уволнен, тъй като е заподозрян като „къртица на РЗС" там.
„Много жалко, че Бойко Борисов иска да осигури имунитет на Плевнелиев, за да бъде недосегаем и да заличи следите, с които той си е осигурил министерското кресло. Сега искат да го направят президент, за да му осигурят безпрекословен имунитет", убеден е Янев.

Той определи като срам и позор терора над един дребен служител, при положение, че и от НАП знаят къде е проблемът и на какво високо ниво е.Кандидатът на РЗС за президент Атанас Семов посочи, че става въпрос за 420 страници документи за данъчни и осигурителни измами.

„Това е очевиден опит ГЕРБ да наложи на президентската институция лице, което е с тежки зависимости и е обречено да бъде послушно на Бойко Борисов", коментира Семов. „Имаме хора и в Германия, които пребивават там и са готови да кажат за злоупотребите на Плевнелиев както пред българските, така и пред компетентните германски власти.

Готови сме да сезираме група депутати от Бундестага с въпроса: „Когато германският канцлер Ангела Меркел е потупвала по рамото Плевнелиев, имала ли е информация кого точно е потупвала или само се е доверила на внушенията на Бойко Борисов?". Такива въпроси ще има в германския Бундестаг, предупредиха от РЗС.

Освен всичко останало, Плевнелиев е един политически шмекер, който се е възползвал и винаги е бил с тези, които са били на власт", коментираха от партията на Янев, който разказа, че през 2005 г. е бил посрещнат в бизнеспарка от Надежда Михайлова в кабинета на Плевнелиев. „Плевнелиев беше дарител на ОДС. Той го прикрива, но това е категоричен факт", обяви Янев.

По думите му, по-късно кандидатът за президент на ГЕРБ „се заиграва и с правителството на Симеон Сакскобургготски". Емил Василев обяви от своя страна, че Плевнелиев осъществява контрол в общо 30 фирми за последните 6 години. 28 от тях са търговски дружества. Лично той има участие в 25 от тях, а в 3 участва чрез съпругата си Юлияна Плевнелиева.

Негови съдружници са 12 чуждестранни фирми - австрийски и германски. „За нас има много сериозни съмнения, че те се намират в едно подставено съдружие с него и че регистрацията е станала под контрола на самия Плевнелиев.

"За нас обаче един от най-съществените факти е, че на 8 юли 2005 г. между Република България и Бизнес парк ООД е сключен договор, според който държавата се задължава да подпомогне и финансира изграждането на елементи от техническата инфраструктура на обща стойност над 13,5 млн. лв., необходими за реализацията на Бизнеспарк София", обяви Емил Василев.

По думите му, държавата е подарила близо 14 млн. лв. на Плевнелиев. „Договорът е сключен по време на правителството на Симеон Сакскобургготски, а това са пари от всички нас", коментира още Василев.