Операция „Мозъка" анонсира лидерът на РЗС Яне Янев.

По думите му тя е свързана с това как министър Цветан Цветанов, чрез безмозъчни действия, си осигурява трасе към президентския пост и за злоупотребите, правени в МВР.

Янев заяви, че в хода на тази операция на РЗС са събрани факти, данни, документии доказателства, които не са предоставени от ДАНС и обеща скоро резултатите да бъдат оповестени.

РЗС ще поиска от главния прокурор гаранции относно това как ще бъде разследван Цветанов, подчерта Янев и изтъкна, че с промените, които ГЕРБ направи, няма кой да го разследва.

Той допълни, че няма друга държава в ЕС, където вътрешният министър да бъде недосегаем.

В отговор на изказванията на Бойко Борисов от вчера и днес, Янев направи специално изявление в кулоарите на парламента, при което заяви, че РЗС подкрепя идеята на Бойко Борисов той и президентът да подадат оставки.

„Това ще е най-доброто политическо събитие за целия 20-годишен преходи", коментира Янев.

„Борисов и Първанов са от едно и също комунистическо котило. И двамата са пионки на олигарсите и ако подадат оставки това ще е най-голямата антикризисна мярка", допълни Янев.

Той смята, че премиерът няма да посмее да предизвика предсрочни избори и няма да подаде оставка, тъй като е на ясно, че ако има такива избори ГЕРБ ще се стопи на половина.

За Борисов Янев каза, че е едър на вид, но със заешко сърце.

Емил Василев от РЗС съобщи, че на много места в страната са започнали политически репресии, на които се придава псевдо-правна форма.

„Зад гърба на главния прокурор придатъкът на изпълнителната власт - прокуратурите по места са започнали ревизии на приключили наказателни производства, включително с оправдателни присъди", съобщи Василев.

Той добави, че в момента срещу невинни граждани, с влезли в сила оправдателни присъди, започва възобновяване на наказателни производства чрез ВКС.

Според Василев се извършва подбор на хора, които са политически противници на управляващите и този подход е иницииран и провеждан от фаворита на Борисов за президентския пост - Цветан Цветанов.

Василев съобщи, че като превантивна мярка от няколко седмици насам РЗС е предприела операция с кодовото наименование „Мозъка", която вече е пред финал.