Между 300 и 310 хиляди социалнослаби домакинства ще бъдат компенсирани заради увеличаването на цената на електроенергията с общо 11 милиона лева от бюджета.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в пловдивското село Катуница, община Садово, цитиран от БНР и БТА.

За около 300 - 310 000 души става въпрос, за 11 милиона лева. Днес на Дянков съм му разпоредил да ги компенсираме. Това са социално слабите хора.
През социалното министерство има такъв инструмент, но тук още веднъж повтарям, този най-лобистки, разбойнически, бих го нарекъл, закон от 2007 г. на тройната коалиция, довлече всичко до тук
", каза той.

Неслучайно, понеже този закон е лобистки, са дошли всички най-големи компании в света да инвестират в соларни и ветропаркове, защото при цена 42 лева на Козлодуй, на тях им се плаща 800 лева. Такъв закон са го направили и неслучайно само в рамките на месец идват над 12 000 мегавата, представяте ли си, ако не сме дошли ние, за да ги спрем, сега да имаме 12 000 мегавата. Цените щяха да отидат на триста процента", допълни той.

Припомняме, че по-рано днес Борисов и транспортният министър Ивайло Московски откриваха жп отсечка по линията Пловдив - Димитровград.

Обектът Пловдив - Димитровград е част от проекта „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граница". Финансирането по него е мостово (преходно) по програма ИСПА и Оперативна програма „Транспорт".

С реализирането на проекта се повишава скоростта по железопътната линия до 160 км/ч за пътнически влакове, 200 км/ч за влакове с накланящи се кошове и 120 км/ч за товарни влакове.

Преди това нови 32 км от трасето на Лот 2 на автомагистрала "Тракия" бяха открити за движение от президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и еврокомисаря за регионалната политика Йоханес Хан.