Оперативна програма "Регионално развитие" и ОПОС са с изключително добри резултати.

Това е не само моя оценка, това е оценка и на Европейската комисия, заяви министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев.

Той представи обновения портал eufunds.bg, където бенефициентите ще могат да получават полезна информация.

Добри темпове, по думите на Дончев, отбелязва и ОП "Развитие на човешките ресурси".
Министърът по еврофондовете очаква още работа да бъде свършена по ОП "Конкурентоспособност".

"Необходимо е още увеличаване на скоростта на разплащане", смята Томислав Дончев. Също така трябва да се намали броят на контролните органи по тази прграма, както и да се намали срока на верификация.

Най-проблематична е ОП "Транспорт". Тази програма е основното ми притеснение, изтъкна Дончев. Тук проблеми има с проектната готовност, както и със скоростта на работа като цяло.

Министърът по еврофондовете съобщи още, че преговаря с финансовия министър Симеон Дянков дали България може да си позволи да отпуска по-голям процент авансови плащания за проекти. Процентът, за който Дончев настоява е 35-40% от стойността на проекта да бъде авансово платен.

"Според моите изчисления можем да понесем по-голям процент на авансовите плащания", изтъкна министърът по еврофондовете. Тази мярка обаче няма да се отнася за всички бенефициенти. Тя ще касае само публични институции и общини, защото рискът от злоупотреби е по-малък, докато, според Дончев, има по-голяма вероятност при една такава възможност НПО-та и фирми да се изкушат.

Също така Томислав Дончев иска да се съкрати и срокът за верификация на разходите до 3 месеца, а не както сега 6-7 месеца.

Попитан как актуализацията на бюджет 2010 ще се отрази на общините в контекста на усвояване на евросредствата, министър Дончев е категоричен, че със сигурност ще има общини, които ще изпаднат в затруднено положение. Затова и, по думите му, се прави всичко възможно да се намалят разходите на общините за осъществяването на даден проект.

Алтернатива е именно увеличаването на авансовите плащания. Томислав Дончев каза, че се работи и по-увеличаване на капацитета на фонда ФЛАГ. Министърът припомни, че общините са освободени от ДДС по проекта.
Справянето със свитите разходи, според него, е въпрос на управление на бюджета от съответния кмет, както и разумно управление на паричните потоци.

Основната трудност, която ще изпитат общините, според Томислав Дончев, е с осигуряването на средства за европроектите.

Европейските средства не са благотворителност, те са особена форма на инвестиция, изтъкна той.

4,11% е изпълнението на оперативните програми към юни месец, но министър Томислав Дончев заяви амбицията си до края на годината този процент да е двуцифрено число.

Иначе чрез новия портал бенефициентите ще могат да получат информация за изпълнение на европрограмите, да се запознаят с конкретните нормативни документи. Също така има графика по изпълнение на оперативните програми и то в реално време ще може да се вижда докъде сме стигнали с усвояемостта.

Целта на портала е да бъде максимално полезен за всички заинтересовани, подчерта министър Томисалв Дончев. Има нова рубрика "Обществен диалог", където бенефициентите ще могат да коментират проблемите, с които са се сблъскали при кандидатстване, ще могат да отправят и препоръки.

За нас е важно какво мислят бенефициентите, допълни той. На сайта ще се публикуват и добрите практики при усвояване на еврофондовете.
Пак там ще се публикуват и предстоящите събития по програмите, а в рубриката "Кариери" ще се публикуват обяви за работа свързани с еврофондовете.

7100 лева е струвало обновяването на сайта - "един добър наследен проект", както се изразиха експертите в МС. За 2 дни, откакто новия сайт е факт посещаемостта се е увеличила с 50%. Най-много кликвания има за ОП "Регионално развитие" и ОП" Развитие на човешките ресурси". на трето място по интерес се нарежда ОП "Конкурентоспособност".

Томислав Дончев смята да публикува и кореспонденцията с Брюксел, както и информация кой бенефициент какви пари е получил, по какви и колко програми е участвал и спечелил субсидии.
Тази публичност е без аналог, категоричен е министърът.

Всеки месец министър Томислав Дончев ще се среща с граждани, веднъж в столицата и веднъж в някой град, но при предварителни заявки, защото, както той сам заяви, иска първо да чуе проблемите на хората и по време на срещите с тях директно да им дава решения.