Предложили сме в Изборния кодекс да няма така наречените тъмни стаички и да се гласува с хартия, така както се гласува с машина пред очите на цялата секционна избирателна комисия, разбира се така, че да се запази тайната на вота. Това заяви пред News.bg депутатът от БСП Филип Попов.

Левицата внася промени в Изборния кодекс заради предходните избори, когато се видя отлив на избиратели и заради ниската избирателна активност. Това доведе от своя страна и до делегетимация на органите, които се избират било то национални или местни, изтъкна червеният депутат. Затова БСП иска да се даде възможност за гласуване по избор с хартиена бюлетина или с машина. Припомняме, че освен БСП, за промяна в Изборния кодекс настояват и от ГЕРБ.

БСП се връща в играта с хартиената бюлетина

БСП се връща в играта с хартиената бюлетина

Връща и желанието на хората да гласуват

Машината има своите позитиви, един от тях е липсата на недействителни гласове, изтъкна Попов. Според него причината за отлива на избирателите е, че не желаят да гласуват с машина. Част от тях се страхуваха, че няма да се справят с гласуването с машина, подчерта социалистът.

Относно отпадането на тъмната стаичка, Попов смята, че така няма да се снимат бюлетините с вота и ще се спре търговията с гласове. Машината не способства, според мен, за спиране на това престъпление, каза още Филип Попов.

Левицата ще гласува своето предложение на изборните правила, стана ясно от думите му в отговор на въпрос дали левите ще подкрепят предложението на ГЕРБ, които искат също смесено гласуване с хартия и машина.

Левите са говорили за своите изборни предложения с коалиционните партньори, които не ги подкрепят.

Симеон Славчев: Връщането на хартиената бюлетина – крачка назад

Симеон Славчев: Връщането на хартиената бюлетина – крачка назад

Според него машинният вот не е причина за отлива на избирателите от изборния процес