Членската маса на ДОСТ набъбва. С това се похвалиха от партията на Лютви Местан на специална пресконференция в парламента. Формацията очаква да бъде регистрирана в съда.

За последните 4-5 дни над 12 000 молби за членство в ДОСТ били подадени в офиса на партията. До момента успешно са обработили заявленията за членство на 9180 души. Ще бъдат обработени и приети за членове и останалите подали молби.

Според лидера на партията Лютви Местан досега има преднамерено подценяване на партията. Доволни сме, че ни подценяват на този етап, посочи Местан. Усеща се много силен респект, допълни той. По мнението му, ако партията нямала потенциал, никой нямало да се занимава с нея, а ДОСТ била в „устите” и на медиите, и на политиците. Във всичко това Местан видя неприкрит страх от новия политически субект на партийния небосклон.

„Партия ДОСТ е факт. Тя се случи в сърцата на десетки хиляди граждани”, похвали се Лютви Местан.

Според него партията му била силно очаквана от гражданите. Сега предстои да бъдат изградени областните и общинските й структури, за което формацията ще работи и по Великден.

Също така Местан определи ДОСТ като добра новина за българската демокрация и като лоша новина за нейните опоненти.

Лютви Местан направи лапсус, обърквайки името на своята партия с това на партията на Бойко Борисов – ГЕРБ. Обясни и откъде дошла грешката. Местан е разсърден, че ако партията му стартира предизборната си кампания в джамия, това ще предизвика остра реакция в медиите, но успокои, че ДОСТ няма да стартира кампанията си от мюсюлмански храмове.

Ние сме светска партия, похвали се той. Грешката с ГЕРБ дойде от заглавие в медиите как партията на министър-председателя започва кампаниите си с водосвет в присъствието на свещеници. С водосвет кампаниите си стартирали още и от АБВ, РБ, НФСБ, ВМРО.

Местан отново поясни, че партията му не е протурска и каза, че това, че в ДОСТ говорели без комплекси, не ги правело протуска формация.

Той бе лаконичен по темата за бурките. Въпросът с бурките не е политически, подчерта Лютви Местан. В ДОСТ нямали партийна позиция по тази тема.

За отношението с ДПС, той отново посочи, че бил подложен на най-гнусната кампания. В замяна той не засягал никого от колегите си в ДПС в личен план. Не гледаме нито назад, нито надолу. Гледаме напред. Така виждат от ДОСТ отношенията си към ДПС.

За форума на бившата му партия Местан посочи, че там нямало значимо политическо послание.

Като мракобесно, антидемократично решение той определи предложението зад граница да може да се гласува само в консулските ни и дипломатически представителства.

За Делян Пеевски и твърденията, че депутатът ще обслужва интересите на ДОСТ, Лютви Местан посочи, че не си струвало да се коментират спекулации. Тези твърдения той определи като фантасмагории. Последният му разговор с Пеевски не бил през 2016 година.