Дълъг дебат започнаха депутатите по повод предложения за създаване на временни комисии, които да разнищят доставката на горива и цената на суровия петрол до производителя "Лукойл Нефтохим Бургас".

Предложенията за създаване на нови временни комисии са две - на ГЕРБ и на "Демократична България", а ГЕРБ изпреварили ДБ с внасянето само с 40 секунди, както се изрази депутатът Ивайло Мирчев. 

Георги Ангелов: Държавата може да натисне цената на бензина

Георги Ангелов: Държавата може да натисне цената на бензина

Тъй като България ползва изключение от ембаргото на руския петрол

Мотив на ГЕРБ/СДС за създаването на комисията е да се види защо след като сме поискали дерогация от ЕК от санкциите, цените на горивата продължават да растат. Те неведнъж твърдели, че "изнудването на ЕК" би било политическо лицемерие, тъй като за спирането на доставките на руски газ не са имали нищо против, но са били против санкциите на руски петрол.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че министърът на финансите в оставка Асен Василев "изнуди ЕК, за да има дерогация".

"Неведнъж сме твърдeли, че това ще бъде политическо лицемерие, защото за спиране на доставките на руски газ нямате нищо против, а за спирането на доставките за руски петрол бяхте толкова притеснени, че поискахте дерогация от ЕК", каза тя и добави, че точно в тази връзка създаването на една такава комисия е крайно наложително.

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев припомни, че от ДБ отдавна настояват за съставянето на такава комисия. Според аргументите на ДБ целта на тази комисия е да се види как България да си доставя горива на много по-ниски цени, вместо търговци като "Литаско", които са собственици на "Лукойл", да печелят от разликите в отстъпките на руския сорт петрол Urals", поясни Мирчев.

Икономистът от ДБ Мартин Димитров напомни, че преди месец от формацията предложили да има Комисия за обследване на "Лукойл", а депутатите от ГЕРБ гласували "против". "Можеше тази комисия да е свършила работата, която има. От една страна колегите говорят с притеснение за тази комисия, но когато ние искахме това - вие гласувахте "против". На думи едно, на дела - друго!", обърна се той към ГЕРБ.

Според него създаване на комисията за Лукойл нарочно бе забавено.

ГЕРБ твърдят, че истината за високите цени на горивата се прикрива. Според бившия енергиен министър Делян Добрев откакто ПП управляват, цената на бензина необосновано е скочила с един лев. Добрев каза, че от ГЕРБ са искали шефа на ДАНС Пламен Тончев да бъде изслушан в парламента, за да се разбере къде отива този лев.

Цената на бензина скача, всички депутати недоволни, КЗК проверява

Цената на бензина скача, всички депутати недоволни, КЗК проверява

Не държавата, а частни фирми търгуват с горива

Депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев обяви, че поведението на ГЕРБ му напомня на поговорката: "Крадецът вика дръжте крадеца" и призова ГЕРБ да "дадат тези доказателства на техния приятел Иван Гешев". След думите му Десислава Атанасова обяви, че през 2016 г. Настимир Ананиев "се е влачил по корем", за да бъде избран за шеф на транспортната комисия в Народното събрание. 

Протест затвори Подбалканския път София-Бургас заради високите цени на горивата

Протест затвори Подбалканския път София-Бургас заради високите цени на горивата

Едно от исканията им е цената на горивата да стигне до 2 лева

След споровете депутатите създадоха комисия за "Лукойл". ПП предложиха Александър Ракшиев за председател на комисията и за член Венко Сабрутев. ГЕРБ предложиха Александър Иванов и Ирена Димова. ДПС излъчиха Петър Чобанов и Адлен Шевкет, БСП - Румен Гечев и Петър Кънев, ИТН - за председател Андрей Михайлов, Златомира Мострова. ДБ предложиха Иво Мирчев и Мартин Димитров, а от "Възраждане" - Искра Михайлова за председател и Стоян Таслаков за член на комисията. Съставът на комисията бе одобрен. За председател бе избран Андрей Михайлов.