С молитва-протест граждани се "сбогуваха" с Руската църква "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" и руските духовници в София. Пред църквата бяха оставени цветя и венци, а по време на молитвата гражданите се прекръстиха, запалиха свещи и се помолиха църквата отново да отвори врати за вярващите.

Припомняме, че липсата на достъп до Руската църква е във връзка с решението за експулсиране на настоятеля ѝ архимандрит Васиан, гражданин на Русия, и двама свещеници от Беларус. На тях им бяха наложени принудителни административни освен "експулсиране", но и "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години. Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано. Мъж в свещенически одежди, който се представи като иподякон Атанас Стефанов и каза, че служи в църквата в община Стамболийски. Той отправи ултиматум към Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) до 24 часа да върнат руските свещеници и български и руски свещеници заедно да отворят този православен храм.

И Пеевски зове Софийският митрополит да влезе в Руската църква

И Пеевски зове Софийският митрополит да влезе в Руската църква

Депутатът обеща още пари за издръжка за храма

На молитвата в защита на Руската църква присъства и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Пред News.bg Костадинов обясни, че когато е разбрал, че е изгонен посланикът на руската църква останал изключително омерзен и погнусен от това. Подобни неща са се случвали последно през Турското робство. България не е гонила духовници дори и по време на Първата и Втората Световна война, когато е водила война с Русия. Това е безпрецедентно и само турските султани са правили това и комунистите, които са гонили американски евангелистки пастори и католически свещеници, посочи Костадинов.

Според него не е имало достатъчно доказателства, за да се обвинят руските свещеници за шпионаж в полза на Русия. "Миналата година бяха изгонени близо 70 руски дипломати миналата година, но доказателства и данни - не. Сега изгониха трима свещеници, а доказателства и данни - не", коментира Костадинов.

По думите му целта е прозрачна - да е скъсат всякакви връзки между България и Русия. "Отношенията между България и Русия са пред скъсване", изтъкна Костадинов.

Затварянето на Руската църква в София не е отмъщение, а защото вече няма свещеници

Затварянето на Руската църква в София не е отмъщение, а защото вече няма свещеници

Руската правослаславна църква решава съдбата на подворието

Той разкри още, че се подготвят действия за руското консулство във Варна, като се надява да не бъде закрито. Това е целта на управляващите американци в България, заяде се Костадинов с правителството. Според него властта подготвя по украинския сценарий вкарването на България във война с Русия. Искат да надъхат и настроят хората в България срещу Русия, каза още Костадин Костадинов.

След като вчера Русенският митрополит Наум се обяви за незабавно отвяряне на храма и възобновяване на богослуженията в него, днес с кратко становище излезе Старозагорският митрополит Киприан, който е и говорител на Светия Синод на Българската православна църква. "Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод. Благопожелавам на всички здраве, мир и благоразумие", заявява той.

Митрополит Киприан посочва, че Светият синод ще разгледа на следващото си заседание въпроса със затварянето на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София, по-известен като Руската църква.