Месец преди изборите ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 % пред БСП.

Това показват данни от последното проучване на "Медиана", проведено сред 943 души в периода 22-26 февруари 2021 г.

Данни показват, че засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4 %-ната бариера за влизане в парламента - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС. Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание - Демократична България; "Изправи се! Мутри вън!"; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля.

По отношение на избирателната активност проучването показва, че 61% от българите заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22 % се колебаят. Това, обаче, са нагласи без да се отчита влиянието и развитието на корона-кризата.

Голяма част от т. нар. "твърди избиратели" (приблизително 513 хил. души) заявяват, че все още не са направили окончателно своя избор.

ГЕРБ дърпат пред БСП на старта на кампанията

ГЕРБ дърпат пред БСП на старта на кампанията

Тренд: Формулата за Народно събрание остава 5+2

Наблюдава се ясна възрастова диференциация в политическите нагласи на избирателите. Ако на изборите гласуваха младите хора до 35 г. то категоричен победител би бил Слави Трифонов. При средната възраст (36-55 г.) ГЕРБ категорично доминира; При възрастните над 55 г. БСП бие ГЕРБ в съотношение 2:1.

Оценките във връзка с работата на правителството продължават да бъдат отрицателни. Средната оценка на правителството (по шестобалната система) е среден - 3.26 (3.22 през декември), показват данните.

За продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21% от избирателите. За ново управление, без участието на ГЕРБ са 51%. Припомняме, че почти същите бяха процентите и в предишното изледване на "Медиана" през декември миналата година.

52% от българите желаят ново управление, но без ГЕРБ

52% от българите желаят ново управление, но без ГЕРБ

Правителството получава 3,22 като оценка

Във връзка с ваксините изследването показва, че 40% от пълнолетните не желаят да се ваксинират, но трябва да се има предвид, че около 23 % от тях ( около 1,3 млн. човека) са сигурни или имат сериозни подозрения, че вече са имали контакт с корона-вируса.

Според данните отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните. Естествено, най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния социален живот, докато възрастните са силно скептични в това отношение.

Припомняме, че последното проучване на "Тренд" също даде преднина на ГЕРБ пред БСП на старта на кампанията