Допълнителни 40 милиона лева са отпуснати от кабинета за мярката за запазване на заетостта в секторите на туризма и транспорта.

Средствата са от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". С тях мярката ще бъде обезпечена до края на март.

Става въпрос за програмата за подпомагане на секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт.

На днешното правителствено заседание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че до момента по мярката са били вложени допълнителни 40 милиона лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега бюджетът на програмата се увеличава с още 40 милиона лева.

Мярката 60/40 става 80/20 за туризма и транспорта

Мярката 60/40 става 80/20 за туризма и транспорта

Това стана ясно на спешна среща между ресорните министри, превозвачи и туроператори

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че само по мярката за посочените най-засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 000 работни места. По негови думи държавата е подкрепила 26 000 семейства в условията на пандемията.

Министър-председателят увери, че заедно със здравните власти ежедневно се следи ситуацията в страната, за да се приложат най-адекватните противоепидемични мерки.

Той подчерта, че ваксинирането е изключително важно, за да се излезе по-бързо от настоящите противоепидемични мерки.

Сачева съобщи и че по мярката 60/40 вече са изплатени 700 милиона лева, а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки за над 20 милиона лева. Относно оказаната помощ на пострадали граждани при валежите и придошлите води социалният министър обясни, че на подалите заявки граждани ще бъдат опуснати по 375 лева еднократна помощ, хранителни пакети и продукти. Правителството има готовност да осигури еднократна помощ и на хората, които са загубили документите си заради кризата.