Oт 5 ноември в България вече е стартирала Шенгенската информационна система. Това съобщи министър Цветан Цветанов по време на кръгла маса на тема „Присъединяването на България към Шенгенското пространство в контекста на унгарското председателство на ЕС". В нея се включиха външният министър Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов, министърът по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев, посланици и евродепутати от ГЕРБ.

Шенген е правила, заяви външният министър Николай Младенов. България е способна да носи отговорност устойчиво и дългосрочно, допълни той.
Първият ни дипломат изтъкна още, че българските консулски служби в редица страни са снабдени с необходимата техника, за да обработват документи с биометрични данни.

Присъединявайки се към Шенген, ние не само получаваме ключа и трябва да пазим ключа към цяла Европа, но в още по-голяма си степен трябва да пазим собствената си граница, изтъкна още Младенов.

Той призна, че миграционният натиск към страна, която се присъединява към Шенген, се увеличава след нейното членство. Министърът обеща, че външната ни граница ще бъде двойно по-сигурна отколкото е в момента.

Успяхме чрез ШИС да установим престъпления, извършени на територията на ЕС, да представим доказателства и да съдействаме за тяхното разкриване, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Само преди два дни чрез системата е била получена информация от полската полиция за полски камион, който трябва да бъде подложен на по-специален контрол. На влизане през кулата българските граничари са намерили в него 30 иракчани, обясни МВР шефът.

Той изтъкна че страната ни е усвоила 100% от средствата, предвидени за Шенген.

Вътрешният министър бе категоричен, че отговаряме на критериите за присъединяване към шенгенското пространство. Министърът каза още, че в процеса на присъединяване към ЕС България и Румъния са се състезавали, като всяка от двете страни искала да докаже, че е по-подготвена. Сега по думите му Румъния и България работели в сътрудничество за общата цел, а именно Шенген.

Към март 2011 г. ще покрием техническите критерии за членство в Шенген, каза още Цветанов. Той благодари на френското правителство, че не е обвързало членството ни в Шенген с механизма по оценка, както и с ромския въпрос.

България полага усилия по механизма за оценка, подчерта Цветанов и допълни - България се движи в правилната посока. Той обеща, че външната граница с Турция ще бъде максимално обезпечена от българските полицаи. Министърът дори е разпоредил да се увеличи численият състав на служителите на реда по границата ни с Турция.