Серийните номера на машините за гласуване са изтеглени чрез жребий с генератор на случаен принцип, достъпен в интернет - RANDOM.ORG. Това съобщиха от Министерството на електронното управление.

На тегленето присъстваха експерти от Български институт по метрология (БИМ), Български институт по стандартизация (БИС), представители на Обществения съвет на ЦИК, както и на политическите партии.

За първи път жребият бе излъчван на живо, а за втори пореден - проведен публично. Целта на процеса бе да се удостовери типовете машини, а не всички налични такива. Това е заложено и в актуализираната Методика за оценяване и удостоверяване на съответствието на доставените типове машини за гласуване, определени от ЦИК.

Предстои машините да преминат през процес на удостоверяване, което се извършва съгласно чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на приложимите технически спецификации. Четирите екипа отговорни за това ще проверят дали документацията на машините, отговаря на изискванията на ЦИК, Изборния кодекс и техническата спецификация.

Също така БИМ ще извърши лабораторни изследвания за неправомерни излъчвания в пространството от машините. В процес на установяване ще бъде и степента на сигурност на информацията, която устройствата съхраняват и обработват, както и дали софтуерът и хардуерът на машините отговарят на параметрите, заложени в Изборния кодекс.

За да започне и същинският процес по удостоверяването, ЦИК трябва да предостави машините на Министерство на електронното управление в законовия срок, заложен в Изборния кодекс.

Копие от протокола с изтеглените номера на машините е предаден на ЦИК, с цел предоставяне на техническите устройства и съпровождащата документация в максимално кратък срок.

Няма нужда от кампания как се гласува с машини, хората се научили

Няма нужда от кампания как се гласува с машини, хората се научили

ЦИК притеснена, че може и да няма видеонаблюдение на броенето