Министерският съвет (МС на редовно правителство - б.р.) прие план програма, където този проект (за "Грипен"), не съществува. Това заяви пред БНТ бившият зам.-министър на отбраната в кабинета "Петков" Йордан Божилов.

Той заяви категорично, че е нужно е обновяване на въоръжението на Българската армия. За да си отговорим на въпроса какво може да си позволим, трябва да имаме решение на парламента. Първо да се определи рамката - какво нашето общество може да си позволи. 

Искаме да купим от Швеция 10 изтребителя "Грипен"

Искаме да купим от Швеция 10 изтребителя "Грипен"

Писмото е изпратено на 30 септември

Дори 2% и малко над 2% от БВП за армията да достигнем, не можем да покрием тези потребности за въоръжение. А ние имаме нужда да инвестираме и в хора, обучение, инфраструктура, обясни Божилов.

Той припомни началото на разговорите за придобиване на нов тип изтребител - още през 2004 г. и отпаднали проект да купим стари Ф-16, който според Божилов бил добър проект.

"Закупили сме 8 Ф-16, които ще закъснеят, ще имаме подготвени летци, които могат да изпълняват всички тези задачи. 2025 г. ще започнем въздушен контрол и всичко, което и сега се прави", каза Божилов. Според него е необосновано защо сега се иска да имаме самолети втора ръка (специално за събирането на оферти за "Грипен"), които да поемат въздушния контрол докато пристигнат американските Ф-16.

За да няма луфт между изтичащия ресурс на настоящите ни изтребители МиГ-29 и очакваните американски, които да поемат въздушния контрол, Божилов каза, че единият вариант е да се търси максимално удължаване на МиГ-29. 

Нашите МиГ-ове ще се ползват приоритетно при съвместния въздушен контрол

Нашите МиГ-ове ще се ползват приоритетно при съвместния въздушен контрол

До 31 март 2022 г. български и испански изтребители пазят небето ни заедно

"Отбраната не се извършва само със самолети, имаме и други средства. Нашата отбрана е и част от отбраната на НАТО, може да поискаме от съюзниците контролиране на нашето небе", каза Божилов. И веднага добави, че всяка една стъпка трябва да се види до какво води

Държавният глава се тревожи заради ниския нальот на летците ни

Държавният глава се тревожи заради ниския нальот на летците ни

Трябва да получим още осем самолета

Един от рисковите фактори в авиацията е ниския нальот на военните ни пилоти. "Много малко летят, това което се поддържа (за самолетите - б.р.), е на практика със силите и средствата на нашите пилоти и техници, призна той.

Подготовката на един летец отнема време, изтъкна бившият зам.-военен министър. От 1,-2 години са тренировъчните програми на нашите летци, те летят на тренажори, ще имат и технически пилотаж. 2025 г. ще имаме подготвени летци, обеща Божилов. 

ISW: Ударът по Кримския мост - националисти открито критикуват Путин

ISW: Ударът по Кримския мост - националисти открито критикуват Путин

Кремъл е започнал лов на висши военни

Относно инцидента с взривената цистерна на моста над Керченския залив към Крим, Божилов каза, че взривът на Кримския мост е пореден удар по психологическото състояние на Русия. Той е ключов транспортен коридор за осигуряване на войските в южната част на Украйна. Руската армия страда от лоша логистика, лошо ръководство и липса на съвременни оръжия, каза Божилов. Той очаква, че този удар ще бъде използван от Украинската армия.

"Украйна има духа, силите и добро командване да усвои нови територии. Това е начина да бъде прекратена тази война - докъдето са били границите, до там да се върне Русия", каза Божилов. В противен случай той не изключва и партизански тактики. 

Русия подозира и българско участие в атаката срещу Кримския мост
Обновена

Русия подозира и българско участие в атаката срещу Кримския мост

Според руските власти, атентатът е организирана от украинските спецслужби, с помощта и на руски граждани

Относно споменаването, че камионът, който се взривил на моста, бил минал през България, Божилов каза, че привличането на името на България е абсурдна теза, която се използва в пропагандата.